Cancerul bucal - cauze, tratament și prevenție
Dezvoltarea și divizarea necontrolată a celulelor pot cauza tumefieri sau leziuni ale mucoasei bucale, care nu se vindecă. În cea mai avansată și agravată formă, această afecțiune se transformă într-o tumoră malignă orală, cunoscută și sub numele de cancer bucal.
Această formă de cancer poate să apară în mai multe locuri din cavitatea bucală: pe suprafața, marginile sau partea dorsală a limbii, pe interiorul obrajilor, pe palatul dur sau moale al gurii, pe buza superioară sau gingii și până în interiorul maxilarelor. Cancerul oral poate să apară atât la bărbați cât și la femei de orice vârstă, dar mai ales la persoanele de peste 45 de ani.
Unul dintre cele mai frecvent întâlnire tipuri de cancer bucal este carcinomul cu celule scuamoase și se manifestă în partea interioară a obrajilor, limbii, gingiilor, a bolții palatine sau a gâtului. Adenocarcinomul afectează glandele salivare minore care acoperă gura și gâtul, iar sarcomul (cunoscut și sub numele de sarcom Kaposi) afectează mai ales persoanele vârstnice de sex masculin și are o evoluție lentă, dezvoltând tumori maligne în țesuturile moi. Melanomul se localizează în celulele care produc pigmentul pielii și pot cauza afecțiuni maligne umflate și închise la culoare care sângerează, iar limfomul apare de obicei în celulele din nodulii limfatici, dar se poate întâlni și în cavitatea bucală și poate afecta amigdalele sau baza limbii.
Cauzele apariției cancerului bucal:
Anomaliile înnăscute
Fumatul și consumul de droguri
Consumul excesiv de băuturi alcoolice
Dieta dezechilibrată
Expunerea prelungită la soare
Papiloma virus
Leziuni recurente la nivelul mucoasei bucale
Semne și simptome care anunță prezența cancerului oral:
Căderea dinților
Respirație neplăcută și scădere bruscă în greutate
Inflamații care nu se vindecă și durere care nu se ameliorează
Umflături sau inflamații ale buzelor
Dificultăți sau amorțeli ale gurii
Scădere bruscă în greutate
Depistarea și tratamentul:
Cancerul bucal se depistează prin examen fizic, biopsie, teste de sânge sau teste imagistice.
Tratamentul care se aplică în cazul cancerului oral trebuie acordat în concordanță cu recomandările medicului specialist. Printre cele mai frecvent folosite metode se numără:
Radioterapia
Chimioterapia
Intervențiile chirurgicale
Prevenția:
Depistarea timpurie a leziunilor prin vizite regulate la cabinetul stomatologic
Evitarea expunerii excesive la soare și protejarea buzelor cu produse cu factor de protecție solară
Consumul moderat de alcool și renunțarea la fumat
Consumul de fructe și legume pentru o doză constantă de antioxidanți
Echipa #TiaDent vă stă la dispoziție pentru orice tip de afecțiune dentară și vă va sta la dispoziție pe tot parcursul unui eventual tratament. Împreună putem depăși situațiile traumatice care se pot pune în pericol sănătatea orală.