Despre extracțiile dentare
Dacă unul in dinții dumneavoastră este deteriorat sau cariat și nu poate fi reparat cu o plombă sau cu o coroană, medicul stomatolog poate decide, ca ultimă soluție, să recurgă la extragerea dintelui.
Există o mulțime de motive pentru care s-ar putea să aveți nevoie de o extracție. De exemplu, dacă aveți:
Carii dentare severe
Boli parodontale
Un dinte rupt care nu poate fi reparat
Un abces pe gingii sau în jurul dinților
Dinți înghesuiți
Măsele de minte pereclitate
După ce vi s-a extras un dinte, medicul stomatolog vă va recomanda, de obicei, să umpleți spațiul în care se afla dintele dumneavoastră. Spațiile lăsate de dinții lipsă pot pune presiune pe dinții vecini, pot afecta modul în care mușcați și vă pot expune mai mult la carii și boli ale gingiilor. Unele dintre opțiunile de tratament disponibile pentru înlocuirea dinților lipsă sunt:
Implanturile dentare – o soluție discretă, pe termen lung
Punți dentare – care înlocuiesc un dinte lipsă prin utilizarea unui dinte fals lipit de dinții naturali de pe ambele părți ale spațiului din care a fost extras dintele.
Proteze dentare – structuri detașabile din plastic sau metal, ideale atunci când este necesar să umpleți mai multe goluri sau în cazul în care lipsesc toți dinții.
Ce facem după extracție?
Gingia dumneavoastră poate sângera timp de câteva minute după ce vi s-a scos dintele. Veți primi un tampon de vată pe care să mușcați pentru a opri sângerarea și veți putea părăsi cabinetul stomatologic. Veți primi de asemenea sfaturi cu privire la îngrijirea dinților și a gingiilor. Este posibil să vă recomande analgezice și o apă de gură antibacteriană. De asemenea, este posibil să vă prescrie niște antibiotice pentru a reduce șansele de a dezvolta o infecție.
În cazul în care vi s-a administrat un anestezic general sau un sedativ, va trebui să vă odihniți până la dispariția efectelor anesteziei. Rugați un prieten sau un membru al familiei să vă ducă acasă și să stea cu dumneavoastră pentru câteva ore, cât timp efectul anestezicului dispare în totalitate. Majoritatea oamenilor se pot întoarce la rutina lor normală în aceeași zi. Doar dacă aveți o extracție chirurgicală mai dificilă, va fi nevoie de câteva zile pentru recuperare. Dacă vi s-a administrat anestezie locală, este posibil să dureze câteva ore până când efectele anesteziei vor fi dispărut în totalitate. Nu consumați alimente sau băuturi fierbinți până la revenirea senzației, altfel riscați să vă ardeți. De asemenea, aveți grijă să nu vă mușcați limba, în special atunci când vorbiți, beți sau mâncați. Odihniți-vă cât mai mult posibil și țineți capul ridicat pentru a reduce sângerarea.
Nu întotdeauna aveți nevoie de un control după ce vi s-a scos un dinte. Dar, dacă ați suferit o intervenție complicată, este posibil să fie nevoie să vă întoarceți la medicul stomatolog pentru ca acesta să verifice modul în care vă vindecați.
Unele persoane constată că durerea lor este mai puternică la aproximativ trei zile după procedură, dar apoi se calmează din nou în decurs de o săptămână până la 10 zile. Acest lucru este complet normal. Dacă aveți dureri severe și acestea se agravează, contactați medicul stomatolog. Acesta va verifica dacă nu există nicio altă cauză, cum ar fi o infecție.
6 sfaturi pentru a vă asigura că zona de îndepărtare a dintelui se vindecă corespunzător
Nu vă clătiți gura timp de cel puțin 24 de ore după îndepărtarea unui dinte. Acest lucru ar putea deranja orice cheag de sânge care s-a format și ați putea începe să sângerați din nou.
Mâncați alimente moi odată ce vi s-a scos dintele, astfel încât să nu trebuiască să mestecați prea mult.
Dacă vă sângerează gingia, mușcați pe un tampon de vată curat timp de cel puțin 15 minute.
Nu beți alcool timp de cel puțin 24 de ore și nu fumați cât mai mult timp posibil, dar cel puțin pentru restul zilei.
Spălați-vă pe dinți, dar țineți periuța de dinți departe de rana care se vindecă, pentru început, periind-o mai aproape de ea în fiecare zi.
Este important să vă periați cu atenție dinții timp de trei până la patru zile după procedură, pentru a împiedica orice depunere a alimentelor. Dar aveți grijă să nu dislocați cheagurile de sânge nou formate care s-ar putea să se fi format deasupra alveolei goale.
Efectele secundare ale extracțiilor
Este posibil să aveți un oarecare disconfort timp de câteva zile după extracție și este posibil ca zona să se umfle. Puteți folosi un pachet de gheață învelită într-un prosop pentru a reduce umflătura.
Disconfortul dumneavoastră ar trebui să dispară complet în aproximativ 10 zile. Este posibil să aveți unele vânătăi timp de câteva săptămâni, iar maxilarul se poate simți puțin înțepenit pentru până la o săptămână. Nu vă forțați maxilarul să se deschidă dacă este rigid.
S-ar putea să observați o sângerare timp de o zi sau două. Sângele va fi amestecat cu saliva dumneavoastră, ceea ce poate face să pară că există mai mult sânge decât este de fapt. Dar dacă sângerarea nu se oprește, contactați imediat cabinetul medicului stomatolog.
Alte complicații ale extracțiilor:
Deteriorarea altor dinți (din vecinătatea dintelui extras)
Dinți sensibili (din vecinătatea dintelui extras - acest lucru poate dura până la câteva săptămâni)
Vindecare deficitară (dacă sângele nu se coagulează în cavitatea dentară, aceasta nu se va vindeca corespunzător. Aceasta se numește alveolă uscată și poate fi foarte dureroasă. Întâlnim adesea acest fenomen la persoanele fumătoare. În acest caz, este obligatoriu să vă vadă medicul stomatolog)
O leziune nervoasă (s-ar putea să simțiți furnicături, ace și ace sau o senzație de amorțeală în gingie, în apropierea alveolei dentare. Acest lucru poate fi cauzat dacă nervii dumneavoastră sunt loviți în timpul procedurii, dar de obicei nu durează mult.)
Dacă credeți că ați putea avea complicații în urma unei extracții dentare, solicitați sfatul medicului stomatolog cât mai curând posibil.