7 Mituri despre tratamentul de canal

Mituri despre tratamentul de canal - Clinica Tia Dent Iasi

Numai gândul unui tratament de canal vă poate face să vă temeți sau să fiți neliniștit dacă nu sunteți familiarizat cu această procedură. Există concepții greșite frecvente conform cărora tratamentele endodontice - cum ar fi tratamentul de canal – ar provoca durere și/sau complicații medicale și ar trebui evitate cu orice preț. Durerea și uneori costul evitării tratamentului endodontic în favoarea extracției dintelui pot fi evitate cu ușurință. Cu cât amânați mai mult tratamentul, cu atât mai mult riscați pierderea dintelui afectat. Ori, în timpurile noastre, o astfel de procedură vă poate salva dinții într-un timp record și fără disconfort. Vă invităm să trecem împreună prin cele mai comune 7 mituri despre tratamentele de canal și explicațiile lor detaliate:

Mitul 1: Tratamentul de canal este dureros.

S-ar putea să fi fost așa în urmă cu zeci de ani, dar cu ajutorul tehnologiei moderne și al anestezicelor, nu veți simți mai multă durere decât dacă ați merge să vă obturați o carie. Durerea provocată de o durere de dinți severă, adesea cauzată de țesuturile deteriorate din dinte, poate fi ușor remediată atunci când specialist în endodonție îndepărtează țesutul deteriorat prin procedura denumită „tratamentul de canal”. În plus, medicii endodonți sunt experți în gestionarea durerii, iar majoritatea cazurilor pot fi tratate rapid și cât se poate de confortabil.

Mitul 2: Tratamentul de canal cauzează cancer.

Nu există nicio dovadă științifică valabilă care să lege tratamentul canalului radicular de boli precum cancerul. De fapt, cercetările moderne au arătat că pacienții care s-au expus la tratamente de canal multiple prezentau un risc redus de cancer cu până la 45 %.

Mitul 3: Este mai bine să scoateți un dinte decât să faceți un tratament de canal.

Dacă este posibil, salvarea dinților naturali este întotdeauna cea mai bună opțiune. Nimic artificial nu poate înlocui aspectul sau funcția unui dinte natural, astfel încât este important să luați întotdeauna în considerare varianta unui tratament de canal. Tratamentul endodontic are o rată ridicată de succes și mulți dinți tratați prin canal pot ajunge să nu vă mai deranjeze o viață întreagă. Înlocuirea unui dinte extras cu o punte sau un implant necesită mai mult timp de tratament și poate duce la proceduri suplimentare pentru dinții învecinați și țesutul de susținere.

 

Mitul 4: Tratamentul de canal implică îndepărtarea rădăcinii dintelui.

Atunci când se efectuează un tratament de canal, pulpa din interiorul dintelui este îndepărtată, nu și rădăcinile dintelui.

 

Mitul 5: Dacă dintele meu nu mă doare, nu este nevoie de un tratament de canal.

În timp ce o durere de dinți pulsatilă este de obicei un semn revelator al necesității unui tratament de canal, există situații în care un dinte poate necesita tratament de canal atunci când nu există durere. Medicii endodonți sunt special pregătiți să testeze un dinte pentru a vedea dacă pulpa a fost infectată sau deteriorată. În acest caz, va fi necesar un tratament de canal pentru a salva dintele. Și nu uitați - când vine vorba de dinți - nu există durere care să fie normală, așa că grăbiți-vă să vă programați la un consult.

 

Mitul 6: Nu pot face un tratament de canal atunci când am o infecție.

De fapt, atunci când simțiți durere din cauza unui dinte infectat, este indicat să faceți tratament de canal. Această procedură va ameliora adesea durerea pe care o resimțiți din cauza dintelui infectat. Tratamentul de canal este necesar atunci când deteriorarea dintelui a penetrat straturile exterioare de smalț, iar pulpa dintelui (care include nervii) a devenit inflamată sau infectată. Dacă nu este tratată, infecția nu va face decât să se agraveze.

 

Mitul 7: Odată ce mi-am făcut tratamentul de canal, dintele meu este reparat.

Tratamentul de canal este doar prima parte a procesului de refacere a dintelui dumneavoastră.  După această procedură, dintele primește o obturație temporară. O restaurare permanentă este necesară după ce obturația temporară a stat la locul ei timp de două până la trei săptămâni. Abia după această intervenție putem spune că dintele este „reparat” și perfect funcțional.

Previous
Previous

Pune sănătatea pe primul plan! Beneficiază de serviciile stomatologice #Tiadent - acum și în rate!

Next
Next

Sigur nu știai despre măselele de minte că…