Sigur nu știai despre măselele de minte că…

Măseaua de minte (sau molarul de minte) este ultimul molar care erupe pe arcada dentară și care, în general, cauzează probleme stomatologice, erupția sa fiind însoțită de simptome precum durere, inflamație locală și sângerări gingivale. Procedura de extracție a unei măsele de minte poate fi destul de intimidantă pentru pacient, iar procesul de vindecare poate dura de la câteva zile la câteva săptămâni, în funcție de complexitatea intervenției stomatologice.  Măselele de minte însă sunt niște elemente foarte interesante ale anatomiei umane, despre care merită să aflăm mai multe:

  • De obicei, oamenilor le apar măselele de minte între 17 și 22 de ani, moment după care nu mai sunt considerați copii.

  • Deși este rar, au existat cazuri de persoane cărora le-au ieșit măsele de minte la o vârstă înaintată. Cea mai vârstnică persoană cunoscută căreia i-a erupt o măsea de minte avea 94 de ani.

  • Există o teorie conform căreia măselele de minte ar fi servit mai bine oamenilor în preistorie, când aceștia trebuiau să mestece plante cu un țesut destul de dur pentru a-și obține nutrienții.

  • Cea mai veche dovadă arheologică care atestă că măselele de minte pot fi de asemenea afectate de carii provine de la o femeie cu vârsta cuprinsă între 25 și 35 de ani, care a murit în urmă cu 13.000 - 15.000 de ani.

  • 35% dintre oameni nu au măsele de minte. Acest lucru se datorează probabil evoluției și faptului că oamenii nu mai au real nevoie de ele (sau nu mai au loc pentru ele pe maxilar.) Există, de asemenea, anumite etnii care sunt mai susceptibile la a nu avea măsele de minte precum persoanele de origine asiatică.

  • Unele persoane preferă să își scoată măselele de minte, eliminând astfel riscul ca măselele de minte să crească greșit și să intensifice presiunea la nivelul maxilarului și desigur, o eventuală intervenție chirurgicală mai dificilă.

  • Măselele de minte afectează mult alinierea celorlalți dinți, din cauza cărora este posibil să fie nevoie să optați pentru aparate dentare dacă situația se agravează. Pentru asta, nu întârziați să vă programați un consult la medicul stomatolog.

  • Există persoane care, din cauza măselelor de minte, au urmat tratament pentru parodontită. Aceasta afectează țesuturile gingivale și, de asemenea, slăbește dintele. Puteți ajunge să vă pierdeți dinții dacă această afecțiune se agravează.

masea de minte la radiografie - clinica tia dent iasi

Deși extracțiile dinților de minte prezintă în general un risc scăzut, pot apare și complicații. Complicațiile comune asociate cu erupția măselei de minte includ:

- cariile dentare

- afectarea dinților învecinați (dacă măseaua de minte nu are un spațiu suficient pentru a se poziționa corect, poate exercita presiune asupra dinților vecini, dislocându-i sau modificându-le poziția)

- lezarea obrazului sau a gingiei (în cazurile în care molarul de minte erupe într-o poziție neadecvată sau dacă erupe parțial, poate răni obrazul sau gingia)

- formarea de chisturi (erupția incompletă sau impactarea molarului de minte poate crea un spațiu în care se poate forma un chist).

În cele din urmă, atunci când vine vorba de a decide dacă ar trebui sau nu să vă scoateți măselele de minte, numai dvs. puteți lua această decizie cu ajutorul medicului stomatolog. Cu toate acestea, înainte de a lua orice decizie, nu uitați că procedurile dentare de acest tip prezintă atât riscuri, cât și beneficii, așa că analizați-le cu atenție și puneți întrebări pe parcursul consultației, dacă este necesar.

Previous
Previous

7 Mituri despre tratamentul de canal

Next
Next

9 situații medicale în care pacienții nu pot beneficia de implanturi dentare