Abcesele dentare. Simptome și metode de tratament

Abcesele sunt niște inflamații lângă sau la vârful rădăcinii dintelui în care se formează o pungă umplută cu puroi, ca urmare a pătrunderii a unei bacterii în dinte sau în țesutul gingival; un abces poate provoca dureri de intensitate variabilă, care pot iradia spre ureche sau gât. În unele cazuri, răspândirea unei astfel de infecții în tot corpul poate duce la dezvoltarea septicemiei, iar când este însoțită de febră mare cu delir, edem facial, palpitații cardiace și înghițire cu dificultate, este necesară asistență medicală de urgență.

În lipsa intervenției de specialitate, inflamația purulentă poate pune în pericol viața pacientului, de aceea este foarte important să vă adresați specialistului încă de la primele simptome, pentru tratament. În cazul fiecărui tip de abces, infecția bacteriană intră în țesut într-un mod diferit. Specialiștii în stomatologie au definit trei tipuri de abces dentar care diferă în funcție de locul unde se formează:

Ø  abces periapical (se formează o pungă de puroi în apropierea vârfului rădăcinii dintelui. Când bacteriile pătrund în țesuturile dentare interne moi (pulpă), infecția se extinde în întreg canalul radicular și, cu timpul, afectează si țesuturile din jurul vârfului rădăcinii dentare);

Ø  abces parodontal (formarea unei pungi umplute cu puroi în țesutul gingival de lângă rădăcină; acest tip de infecție se poate răspândi în țesuturile moi și osoase din jurul dintelui);

Ø  abces gingival (se formează o pungă de puroi în țesutul gingival ca urmare a unei lovituri accidentale a țesutului moale al gingiei în timpul periajului sau în timpul mesei).

Simptome caracteristice abcesului dentar:

·      apariția durerii severe în zona dintelui sau la nivelul gingiei, adesea pulsatilă, iar în timp, intensitatea durerii crește, răspândindu-se la maxilar, gât și/sau ureche. Senzațiile dureroase pot apare adesea în timpul nopții. 

·      durere la mestecat și sensibilitate termică crescută a dinților și gingiei;

·      umflarea gingiilor și a ganglionilor limfatici sub maxilar sau din gât, însoțită de roșeața sau decolorarea țesutului gingival. 

·      infecția purulentă poate genera de asemenea respirație urât mirositoare și un gust neplăcut în interiorul gurii

·      febră.


Metode de tratament ale abceselor dentare 

Este indicată consultarea medicului de specialitate încă de la primele simptome însă, dacă nu vă puteți consulta medicul rapid, puteți ameliora durerea cu medicamentele antiinflamatorii disponibile sau prin procedee mecanice precum clătirea gurii cu apă caldă și sărată.

Pentru a stabili gravitatea infecției și metoda efectivă de eliminare, poate fi necesară o radiografie înainte de începerea tratamentului, după care medicul stomatolog stabilește terapia unei astfel de patologii:

·      deschiderea pungii și drenarea puroiului (zona afectată se curăță cu soluție salină)

·      se face un tratament de canal prin care se îndepărtează pulpa infectată, după care se sigilează etanș canalul. În cazul în care și dintele este grav deteriorat, se poate recomanda inclusiv extracția dintelui.

·      dacă infecția este extinsă în țesuturi, medicul prescrie antibiotice pentru a opri infecția;
dacă cauza infecției este un corp străin care a intrat în gingie, medicul îl va îndepărta și va trata zona afectată în funcție de complexitate. 

Abcesele dentare pot fi evitate prin respectarea regulilor de igienă orală și să consultați medicul stomatolog de minim 2 ori pe an. Nu este recomandată medicația fără susținere de specialitate.

Previous
Previous

Cum poți evita cariile dentare?

Next
Next

Tehnici moderne pentru intervenții stomatologice de succes – A-PRF și I-PRF