Cum poți evita cariile dentare?

Cariile dentare reprezintă concret rezultatul activității bacteriilor plăcii dentare în gura noastră. Aceste bacterii produc un acid din resturile alimentare rămase, acid care deteriorează smalțul și atacă dentina, provocând astfel „găuri” în dinți. Practicarea unei bune igiene orale este cea mai bună cale de a preveni aceste carii și implicit, căderea dinților. 

Periajul zilnic și folosirea aței dentare însă nu pot susține, în lipsa vizitelor și intervențiilor stomatologice, o sănătate orală intactă. De aceea, pe lângă mersul la stomatolog, dorim să vă recomandăm câteva modalități prin care puteți evita apariția cariilor dentare: 

·      Pe cât posibil, periați-vă dantura după fiecare masă sau consum de băuturi. Specialiștii în stomatologie recomandă periajul dentar executat de minim două ori pe zi, însoțit de curățarea spațiului dintre dinți cu ață dentară sau alt aparat de curățare interdentară. Dacă nu puteți efectua un periaj după fiecare masă, încercați cel puțin să vă clătiți gura cu apă curată. 

·      Folosirea apei de gură este o modalitate prin care vă puteți igieniza cavitatea bucală, prevenind totodată depunereaplăcii bacteriene și eliminarea mirosului neplăcut al respirației.

·      Evitați gustările frecvente și sorbitul lichidelor. Evitați produsele care pot să adere danturii îndelungate precum chipsurile de cartofi, bomboanele sau prăjiturile. Lactatele, fructele și legumele proaspete, cafeaua neîndulcită, ceaiul și guma de mestecat fără zahăr ajută la eliminarea fragmentelor alimentare de pe suprafața dinților. 

·      Dacă aveți predispoziție la formarea cariilor dentare, medicul stomatolog vă poate recomanda spălături bucale cu soluții speciale cu efect antibacterian. 

·      De asemenea, dacă nu aveți un aport zilnic suficient de fluor, puteți apela la un tratament cu fluor, prin care se poate aplica un concentrat cu fluor pe suprafața danturii.

·      Mergeti regulat la stomatolog pentru depistarea și tratarea problemelor dentare încă din fază incipientă, de aceea sunt necesare minimum două vizite anuale la dentist. Astfel, nu numai că depistați în timp util cariile instalate, dar puteți și să beneficiați de o curățare profesionistă a danturii (detartraj).

 

Vă așteptăm la una din clinicile Tiadent pentru consultații de specialitate și

sfaturi personalizate cu privire la menținerea sănătății dinților tăi! 

Previous
Previous

Gingivoplastia – remodelarea gingiei sănătoase

Next
Next

Abcesele dentare. Simptome și metode de tratament