Ce este rezecția apicală?
Rezecția apicală presupune extirparea unui granulom de la rădăcina unui dinte inflamat, denumit și apex radicular. Se ajunge la acest pas atunci când infecția se localizează în os și devine cu atât mai gravă cu cât aceasta se extinde și la alți dinți, când perforează masa osoasă sau când dintele devine nefuncțional și doare constant. Această intervenție chirurgicală poate fi recomandată în cazul în care tratamentul de canal nu are succes, în situația canalelor atipice sau a unor particularități anatomice. În vremurile noastre, prin intermediul acestei operații se salvează dintele, nu se extirpă, așa cum se făcea în trecut.
Operația de rezecție apicală este realizată numai sub anestezie, post operator durerile fiind diminuate de tratament medicamentos prescris de medicul specialist. Dintele nu mai doare iar gingia se închide treptat după scoaterea firelor. Nu există recidivă, întrucât se sigilează vârful de rădăcină cu materiale 100% compatibile, iar riscurile de a apărea complicații sunt minime.
După anesteziere, medicul stomatolog începe prin a secționa o parte din gingie pentru a dezvălui osul și pentru a îndepărta țesutul afectat. Urmează curățarea canalului și apoi obturarea bontului. După aceasta, medicul va repoziționa și sutura gingia. Tratamentul post operator seamănă cu cel care se aplică în cazul extracțiilor mai dificile. Există situații când poate fi necesară o biopsie pentru a identifica exact natura țesutului îndepărtat.
Când este indicată rezecția apicală?
În cazul unui chist apical
Leziuni periapicale
Calcificare pulpară
Apex deschis/curb
Căi false
Eșec al tratamentului endodontic
Dinți cu patologie apicală
Diverse procese inflamatorii ale vârfului rădăcinii
Contraindicații ale operației de rezecție apicală:
În cazul persoanelor cu probleme cardiace și neuropsihice, hemofilie, diabet, osteoporoză etc
Persoane a căror dantură au un grad mare de mobilitate
Infecții ale mucoasei orale (candidoză, stomatite etc)
Leziuni ale coroanei
Recomandări după rezecția apexului rădăcinii:
Intervenția nu durează mai mult de o oră, însă perioada de recuperare poate să ajungă și până la o săptămână. Osul însă se poate vindeca într-o perioadă mai lungă de timp. Imediat după rezecția apicală pacientul poate fi deranjat de umflături și dureri moderate care ar trebui să scadă treptat în prima săptămână după operație. Se recomandă:
Respectarea tratamentului cu antibiotice într-un curs complet pentru prevenirea infecțiilor
Evitarea efortului fizic excesiv în prima săptămână după intervenție
Evitarea alimentelor și băuturilor fierbinți sau reci, acre/iuți/sărate/condimentate
Evitarea periuțelor cu peri duri
Radiografiile la câteva luni după rezecție pentru evaluarea rezultatelor operație
Pentru ca osul să se refacă complet este important să efectuați vizite la cabinetul medicului stomatolog la fiecare 6 luni după intervenție, pentru a urmări evoluția vindecării. Vitalitatea dintelui operat variază de la pacient la pacient și poate dura de la câteva luni până la câțiva ani.