Beneficii pentru dantură și atenționări în consumul de ceai verde

O dantură nesănătoasă va afecta în timp întregul organism, provocând probleme de sănătate în lanț. Modul în care mâncăm și mestecăm alimentele pot crea disconfort atât la nivelul dinților cât și la nivel digestiv, iar organismul va depune un efort mai mare în a digera și extrage substanțele nutritive, lucru care cauzează diverse probleme abdominale. În vederea prevenirii acestor situații, pe lângă vizitele regulate la stomatolog, este recomandată introducerea în dieta zilnică a ceaiului verde, unul din alimentele naturale care, odată consumat, are efect în întreg organismul.

 Care sunt beneficiile consumului de ceai verde asupra danturii noastre?

1.     Împrospătarea respirației

Ceaiul verde reduce bacteriile care cauzează respirația urât-mirositoare. Există studii care arată că ceaiul verde, consumat în detrimentul gumei de mestecat, a sau a bomboanelor mentolate - împrospătează rapid respirația, având un efect plăcut asupra stării de spirit și mai mult, asupra relațiilor pe care le avem cu cei din jur.

2.     Creșterea nivelului de fluor

Consumul de ceai verde încetinește degradarea și demineralizarea smalțului, fiind bogat în fluor. Persoanele care consumă ceai verde își vor păstra mai mult timp dantura sănătoasă.

3.     Menținerea sănătății gingiilor

Proprietățile anti-inflamatoare și anticancerigene ale ceaiului verde pot fi eficiente și asupra gingiilor, dovedindu-se – în studii de specialitate – că ameliorează efectele afecțiunilor gingivale și acționează ca o peliculă protectoare.

4.     Prevenirea apariției cariilor

Ceaiul verde menține sub control flora bacteriană orală, reduce aciditatea salivei și reduce considerabil sângerările gingivale. Consumat fără zahăr sau îndulcitori, ceaiul verde previne astfel apariția cariilor și agravarea celor existente, pentru care vă recomandăm să consultați medicul stomatolog. Frunzele arbustului de ceai sunt un mare furnizor de antioxidanți polifenolici care reduc stresul oxidativ oral precum și influența negativă a fumului de țigară.

Contraindicațiile ceaiului verde:

-       Taninii prezenți în ceaiul verde pot păta dinții, de aceea este recomandat să nu depășim doza zilnică (maxim 2 căni de ceai). Pe lângă pătarea dinților, taninii reduc absorbția fierului din fructe și legume.

-       Cofeina din compoziția frunzelor de ceai verde pot provoca probleme asociate cu creșterea frecvenței cardiace sau insomnie, până la dezvoltarea unei sensibilități la cofeină care poate deregla somnul.

-       O cantitate prea mare poate provoca dureri de cap și insomnie, iar în cazurile extreme se poate ajunge la amețeală și pierderea echilibrului.

 

Consumul de ceai verde are numeroase beneficii asupra organismului. Indiferent de starea de sănătate sau vârstă însă, este recomandat consumul de ceai verde cu moderație. Specialiștii recomandă consumul a maxim 3 căni de ceai pe zi. Pentru a preveni pătarea dinților, este necesară respectarea ritualului de curățare a dinților și consultul stomatologic periodic.

Previous
Previous

Ce este rezecția apicală?

Next
Next

Cărbunele activ albește dinții – mit sau realitate?