Ce trebuie să știi despre aparatele dentare

Tot mai mulți copii și adolescenți poartă aparat dentar, însă acestea au devenit frecvente și în cazul adulților. Aparatul dentar vă îndreaptă dinții și corectează o gamă largă de probleme ortodontice, cum ar fi: dinții strâmbi, dinți înghesuiți, dinți rari (strungăreață), sau dinți nealiniați (malocluzie).

 

Cum funcționează aparatele dentare?

Aparatul dentar utilizează o presiune ușoară și constantă pentru a vă deplasa dinții în poziția corectă într-o anumită perioadă de timp. Modul exact în care se întâmplă acest lucru depinde de tipul de aparat dentar pe care îl alegeți.

 

Ce tipuri de aparat dentar sunt disponibile?

Pe piața de specialitate există mai multe tipuri de aparat dentar pentru diferite tipuri de probleme dentare și desigur, utilizatori. Medicul ortodont vă va ajuta să luați cea mai bună decizie asupra tipului de aparat dentar care se pretează problemei dumneavoastră, luând în considerare atât gravitatea afecțiunii pe care o aveți dar și de preferințele personale.

 

Aparate dentare metalice

Atunci când vă gândiți la un aparat dentar clasic, cu siguranță vă imaginați aparatul dentar metalic tradițional. Aparatele dentare metalice folosesc benzi, suporturi și fire din oțel inoxidabil pentru a vă deplasa ușor dinții în timp. Medicul ortodont va lipi câte un bracket pe fiecare dinte, apoi va plasa un arc subțire și flexibil peste acestea. Benzile elastice minuscule numite ligaturi mențin firul ferm în poziție. Aparatul dentar metalic este vizibil atunci când zâmbiți. Puteți alege ligaturi transparente sau de culoarea dinților pentru a face ca aparatul dentar să fie mai puțin vizibil. Sau, dacă vă simțiți festiv, puteți alege ligaturi viu colorate.

 

Aparate dentare ceramice

Aparatele dentare ceramice - uneori numite aparate dentare transparente - funcționează la fel ca și aparatele dentare metalice. Diferența esențială dintre acestea însă este că bracketurile, firele și ligamentele sunt de culoarea dinților, astfel încât acestea se integrează în zâmbetul dumneavoastră, fiind foarte puțin vizibile. Un dezavantaj al aparatului dentar ceramic este că este mai fragil decât aparatul dentar metalic, deci este mai probabil să se deterioreze.

 

Aparate dentare linguale

Aparatul dentar lingual este similar cu aparatul dentar tradițional dar se aplică pe suprafețele posterioare ale dinților în loc de cele frontale.

 

Aparate dentare autoligaturante

Similare cu aparatele dentare metalice, aparatele dentare autoligaturante folosesc un sistem încorporat pentru a menține firul arcului în poziție.

 

Aparate dentare „invizibile”

Aceste aparate dentare sunt de fapt niște gutiere transparente care vă pot îndrepta dinții după un program special. Spre deosebire de aparatele ortodontice metalice, gutierele transparente sunt detașabile. Trebuie să le purtați timp de cel puțin 22 de ore în fiecare zi. Ar trebui să vă scoateți gutierele doar pentru a mânca, a bea și a vă spăla pe dinți.

 

Ce vârstă este cea mai potrivită pentru aparatul dentar?

Nu sunteți niciodată prea bătrân pentru ortodonție. Acestea fiind spuse, cel mai bun moment pentru aparatul dentar este, în general, între 9 și 14 ani. În acest moment, maxilarele și oasele faciale sunt mai maleabile (flexibile), deoarece sunt încă în curs de dezvoltare. Aparatele dentare pentru adulți sunt la fel de eficiente, dar ar putea dura ceva mai mult timp pentru a obține rezultatele dorite. În medie, tratamentul cu aparat dentar durează aproximativ doi ani pentru a fi finalizat. Dar depinde de gravitatea dezalinierii. Unii oameni termină tratamentul în mai puțin de 12 luni. Alții pot avea nevoie de până la trei ani.

 

Care sunt beneficiile aparatelor dentare?

 Cel mai evident avantaj al aparatului dentar este un zâmbet drept și mai atractiv. Dar aparatul dentar poate, de asemenea să vă facă dinții mai ușor de curățat, să restabilească funcțiile fizice precum mestecatul și vorbirea. În plus, vă poate ajuta la prevenirea cariilor și a bolilor gingivale.

 

Care sunt efectele secundare ale instalării unui aparat dentar?

  • Disconfort temporar (care apare, de obicei, în prima zi și de fiecare dată când medicul ortodont strânge aparatul dentar).

  • Iritație pe limbă, buze sau pe partea interioară a obrajilor.

  • Dureri la nivelul maxilarului.

  • Dificultăți în a mânca (mai ales după intervențiile asupra aparatelor)

Puteți gestiona majoritatea acestor efecte secundare cu analgezice fără prescripție medicală. De asemenea, puteți achiziționa ceară dentară pentru aparat dentar de la farmacie pentru a vă ajuta cu iritația din interiorul gurii.

 

Cum ar trebui să am grijă de aparatul dentar?

O igienă orală adecvată este și mai importantă atunci când purtați aparat dentar. Placa și tartrul se pot acumula în jurul bracketurilor și firelor, ducând la apariția cariilor și a gingivitei.

 

Este important însă să respectăm cel puțin instrucțiunile generale: 

  • Spălați-vă pe dinți de cel puțin două ori pe zi, folosind o periuță de dinți cu peri moi și o pastă de dinți cu fluor.

  • Folosiți ața dentară între dinți și în jurul aparatului dentar o dată pe zi

  • Dacă aveți gutiere transparente, curățați-le în fiecare zi și păstrați-le corespunzător atunci când nu le purtați.

  • Spală-te cu o apă de gură antibacteriană, fără alcool, de cel puțin două ori pe zi.

  • Evitați alimentele tari, crocante sau lipicioase.

  • Vizitați-vă ortodontul în mod regulat pentru strângere și întreținere.

  • Programați-vă în mod regulat la igienizări profesionale în cabinetul stomatologic.

 

Alimentația în cazul aparatelor dentare:

După ce vă puneți aparatul dentar, veți dori să vă limitați la alimente moi timp de câteva zile: paste, legume fierte, piureuri, iaurturi, super, fructe moi, fulgi de ovăz, etc. Evitați să consumați anumite alimente tari și lipicioase pe perioada în care aveți aparat dentar (nuci, caramele, fructe și legume crocante). Odată ce dispare disconfortul, puteți începe să adăugați și alte alimente în dieta dumneavoastră.

Aparatul dentar nu numai că vă pune în valoare zâmbetul, dar îmbunătățește și sănătatea și funcția orală. Vă invităm să programați un consult la una din clinicile Tia Dent și împreună cu specialistul ortodont să alegeți cea mai bună variantă pentru zâmbetul dumneavoastră!

Previous
Previous

Probleme cu măselele de minte

Next
Next

Sindromul „dintelui fisurat”