Probleme cu măselele de minte

Dinții joacă un rol crucial în viața fiecăruia. La fel ca atunci când te transformi din copil în adolescent, apoi în adult, și dinții trec printr-un proces de schimbare. Măselele de minte apar de obicei între 17-24 de ani, unele persoane dezvoltându-le mai devreme sau mai târziu. Totuși, indiferent dacă cresc mai devreme sau mai târziu, nu este nimic neobișnuit în acest sens. Aceste măsele se dezvoltă pentru un motiv simplu - pentru a completa setul complet de 32 de dinți pe care fiecare adult ar trebui să îi aibă.

 

Măsele de minte” apar (mult mai târziu decât ceilalți dinți) la o vârstă la care se presupune că oamenii sunt mai „înțelepți" decât în copilărie, când erup ceilalți. Termenul a apărut probabil ca o traducere a latinului „dens sapientiae”. Erupția lor este cunoscută ca fiind cauza problemelor dentare de milenii; a fost observată chiar și de la Aristotel și înscrisă într-una din operelele sale:

 

„Ultimii dinți care apar la om sunt molarii numiți „măsele de minte", care apar la vârsta de douăzeci de ani, în cazul ambelor sexe. Au fost cunoscute cazuri la femei de peste optzeci de ani în care, chiar la sfârșitul vieții, măselele de minte au ieșit, provocând mari dureri la venirea lor; și au fost cunoscute cazuri de fenomene asemănătoare și la bărbați. Acest lucru se întâmplă, atunci când se întâmplă, în cazul persoanelor la care dinții de minte nu au ieșit în primii ani de viață.”

- Aristotel, Historia Animalium

Probleme cu măselele de minte și când să luați în considerare îndepărtarea lor

Spre deosebire de alți dinți, dezvoltarea măselelor de minte vin cu probleme de sănătate deosebite de care toată lumea trebuie să fie conștientă. Ca atare, înainte sau după ce ți s-au dezvoltat măselele de minte, s-ar putea să fii curios în legătură cu problemele comune legate de creșterea măselelor de minte și cu procedurile de îndepărtare a acestora.

 

Durere la nivelul dinților din vecinătatea măselelor de minte

Deși este posibil să nu aveți dureri și infecții, măselele de minte le pot împinge pe ceilalți, ceea ce duce la probleme de mușcătură și la o formulă dentară nealiniată. Măselele de minte sunt, de asemenea, responsabile pentru dificultățile celor mai mulți oameni în deschiderea gurii.

 

Deteriorarea maxilarului și a nervilor acestuia

Deoarece măselele de minte sunt greu de atins în timpul periajului sau cu ața dentară, se pot forma rapid chisturi, iar atunci când rămân netratate, acestea creează goluri pe maxilar, care afectează nervii maxilarului. Să presupunem că se întâmplă acest lucru: gura dvs. își pierde capacitatea de a simți diferența dintre băuturile și alimentele calde și reci din cauza nervilor afectați, ceea ce duce la daune grave.

 

Infecția sinusurilor

Dezvoltarea măselelor de minte poate duce la intensificarea durerii sinusurilor din cauza presiunii și a congestiei din ambele părți ale gurii tale. Infecțiile sinusurilor pot duce la alte preocupări grave, cum ar fi infecțiile respiratorii, care pot fi costisitoare pentru a fi gestionate - ca atare, îndepărtarea măselelor de minte este o opțiune excelentă pentru a asigura prevenirea altor preocupări medicale.

 

Carii

Măselele de minte sunt cele mai expuse riscului de carii, care pot fi dificil de tratat. Cariile pot duce la probleme cum ar fi incapacitatea de a mesteca, iar dacă nu sunt bine tratate, este iminentă o infecție a dintelui cunoscută sub numele de abces dentar.

 

La vârstă recomandă medicii stomatologi îndepărtarea măselelor de minte?

Se recomandă ca îndepărtarea măselelor de minte să fie efectuată în timpul adolescenței medii spre târzii. În anii adolescenței, acești dinți nu sunt complet dezvoltați, prin urmare, adesea mai ușor de îndepărtat. De asemenea, în jurul acestei vârste, constatăm că recuperarea după o intervenție chirurgicală orală este mai rapidă.

Previous
Previous

Fenomenul „gurii uscate”

Next
Next

Ce trebuie să știi despre aparatele dentare