Despre cariile de colet

Cariile de colet sunt carii care apar în vecinătatea gingiilor, în zona intermediară dintre coroana dentară și rădăcină, denumită și colet dentar. O astfel de carie este foarte periculoasă, putând să afecteze într-un timp scurt smalțul, dentina și cementul dintelui și să cauzeze probleme de sănătate grave. Alți factori care influențează dezvoltarea cariilor de colet sunt fumatul, xerostomia (scăderea fluxului salivar și senzația de gură uscată), probleme ocluzale (abfracția dentară) sau cauze interne (refluz gastroesofagian sau vărsături frecvente).

La persoanele în vârstă, cariile de colet sunt de obicei o consecință a retracției gingivale, dinții fiind astfel expuși la acțiunea acidă a plăcii bacteriene.

La fel ca orice alt tip de carie dentară, cauza principală a apariției cariilor de colet este reprezentată de o igienă orală realizată incorect, cu precădere la persoanele care au bruxism și care, din cauza scrâșnirii dinților în timpul zilei sau nopții, pot să afecteze structura smalțului dentar și să o lase vulnerabilă în fața plăcii bacteriene și a tartrului. De cele mai multe ori, caria de colet este observată atunci când își mărește dimensiunea sau atunci când provoacă sensibilitate dentară la diverși stimuli.  Alte indicii ale cariilor de colet sunt hipersensibilitatea locală, durerile în timpul periajului sau în timpul masticației, inflamația gingiei și apariția unor pete brun-maronii.

Tratamentul cariilor de colet se stabilește în urma unui consult stomatologic care poate să stabilească exact gravitatea și complicațiile care survin odată cu caria. Un prim pas este reprezentat de controlul clinic și radiologic, urmat de curățare, îndepărtarea țesutului bolnav, respectiv umplerea cu material compozit (plombarea) și finisarea acesteia, pentru a evita agresarea gingiei, zgârierea și eventuala inflamare.

Prevenirea cariilor de colet, la fel ca în cazul oricărei afecțiuni orale se face prin:

  • Realizarea unui periaj corect, de cel puțin 2 ori pe zi, dimineața și seara.

  • Utilizarea aței dentare și a apei de gură pentru îndepărtarea plăcii bacteriene

  • Vizitele regulate la medicul stomatolog la fiecare 6 luni

  • Consumul redus de carbohidrați, băuturi carbogazoase, dulciuri și alte alimente lipicioase

 

Previous
Previous

Cărbunele activ albește dinții – mit sau realitate?

Next
Next

Despre fațetele dentare