Despre cariile de colet
Cariile de colet sunt carii care apar în vecinătatea gingiilor, în zona intermediară dintre coroana dentară și rădăcină, denumită și colet dentar. O astfel de carie este foarte periculoasă, putând să afecteze într-un timp scurt smalțul, dentina și cementul dintelui și să cauzeze probleme de sănătate grave. Alți factori care influențează dezvoltarea cariilor de colet sunt fumatul, xerostomia (scăderea fluxului salivar și senzația de gură uscată), probleme ocluzale (abfracția dentară) sau cauze interne (refluz gastroesofagian sau vărsături frecvente).
La persoanele în vârstă, cariile de colet sunt de obicei o consecință a retracției gingivale, dinții fiind astfel expuși la acțiunea acidă a plăcii bacteriene.
Tratamentul cariilor de colet se stabilește în urma unui consult stomatologic care poate să stabilească exact gravitatea și complicațiile care survin odată cu caria. Un prim pas este reprezentat de controlul clinic și radiologic, urmat de curățare, îndepărtarea țesutului bolnav, respectiv umplerea cu material compozit (plombarea) și finisarea acesteia, pentru a evita agresarea gingiei, zgârierea și eventuala inflamare.