Cărbunele activ albește dinții – mit sau realitate?

Printre produsele de igienă dentară ale vremurilor noastre regăsim și pasta de dinți cu cărbune, un produs controversat care a fost promovat intensiv pe mediile sociale și care se prezenta mai degrabă ca fiind un produs de înfrumusețare decât ca un produs de îngrijire medicală.

 

Cărbunele activ are un spectru larg de utilizare în ceea ce privește sănătatea. Este cel mai frecvent utilizat pentru a preveni otrăvirea, datorită capacității ridicate de absorbție a toxinelor din stomac. Poate fi folosit atât de oameni, cât și de animale, fiind un ingredient popular în multe alimente și săpunuri. Cărbunele activ nu trebuie confundat cu cărbunele pentru foc, întrebuințările acestuia fiind strict cosmetice/medicinale.

 

Când este încorporat în pasta de dinți, cărbunele activ poate să diminueze petele de pe suprafața dinților, însă nu există studii care să certifice faptul că nu afectează pe termen lung smalțul, respectiv că nu va crește sensibilitatea dentară. Particulele de cărbune activ în amestec cu celelalte ingrediente din compoziția pastei de dinți reacționează precum niște magneți care absorb bacteriile, petele extrinseci și virușii prezenți pe suprafața dentară care se pot îndepărta mai ușor în timpul periajului sau a dușului bucal. Există de asemenea o îngrijorare asupra abrazivității cărbunelui, care ar putea deteriora smalțul dacă este folosit în mod regulat.

 

Cărbunele activ albește dinții – mit sau realitate?

 

Petele extrinseci care se găsesc pe smalț pot fi în general îndepărtate cu ajutorul pastelor de dinți sau a tratamentelor de albire. Acele pete mai profunde, intrinseci, provin din interiorul dinților și apar ca urmare a traumei, a smalțului slăbit, a utilizării anumitor tipuri de medicamente sau chiar a consumului excesiv de fluor, și pot fi, în general, îndepărtate cu tratamente de lungă durată efectuate în cabinetul medicului stomatolog. Utilizarea exclusivă a pastei de dinți cu cărbune activ pentru periajul zilnic poate irita gingia și poate interveni în modul în care percepem alimentele calde/reci, precum și temperaturile scăzute/ridicate. De aceea, medicii stomatologi recomandă o pastă de dinți cu cărbune pentru a îndepărta petele de suprafață, însă nu și pentru a albi dinții.

 

 

O dantură sănătoasă și aspectuoasă trebuie îngrijită corect, iar acest aspect presupune respectarea cu strictețe a ritualului de îngrijire dentară. Periajul dentar trebuie făcut de două ori pe zi, atât dimineața, cât și seara. Pentru a ne asigura că am curățat corect dinții, periajul trebuie să dureze aproximativ 2 minute, iar periuța de dinți trebuie schimbată la maxim 6 luni. Următorul pas după periaj îi revine aței de dentare și a apei de gură, respectiv a dușului bucal (în cazul persoanelor care au implanturi dentare, coroane, punți sau aparate ortodontice. Recomandăm ca de cel puțin 2 ori pe an să împărtășiți din tainele ritualului propriu de îngrijire dentară și medicului vostru stomatolog.

Previous
Previous

Beneficii pentru dantură și atenționări în consumul de ceai verde

Next
Next

Despre cariile de colet