Discromia dentară – Cauze și tratament

Discromia dentară (sau modificarea culorii/pătarea dinților) este o alterare a culorii naturale a dintelui, care determină un zâmbet neplăcut și inestetic. Modificarea culorii dinților poate afecta întregul dinte sau se poate manifesta ca pete sau linii în smalțul dinților.

Acest fenomen poate să apară de la diferiți factori: infecții, medicamente, diferite alimente și băuturi, fumatul sau chiar de la simpla îmbătrânire. Datorită diversității cauzelor, discromia dentară poate fi tratată prin diferite abordări terapeutice, care pot fi determinate doar de medicul stomatolog, care va acționa în consecință.

Colorarea dinților poate fi:

  • extrinsecă, se are loc atunci când se colorează smalțul din cauza consumului de cafea, vin, sucuri carbogazoase colorate sau din cauza fumatului.

  • intrinsecă, atunci când structura interioară a dintelui se închide la culoare sau capătă o nuanță îngălbenită datorită unei expuneri mari la fluor în perioada copilăriei. În această situație mai poate fi menționată și o afecțiune rară care se numește dentinogeneză imperfectă și se manifestă prin smalț fragil, dentină opalescentă și anomalii cromatice variate, de la albastru-gri până la galben-maro.

  • legată de vârstă. În timp, dentina se închide la culoare, iar smalțul devine mai subțire în mod natural.

Printre substanțele care modifică temporar sau permanent culoarea dinților putem enumera:

  • clorhexidina: care colorează dinții în galben-brun, culoare care dispare treptat odată cu suspendarea utilizării produsului,

  • combinații de antibiotice,

  • tetraciclina,

  • integratoare de săruri de fier,

  • fluor, administrat în doze mari (care poate provoca hipomineralizarea smalțului)

Tratamentul și prevenția discromiei dentare

Petele cauzate de discromia dentară pot fi eliminate prin curățare profesională și albire prin tratamente profesionale de igienă dentară, efectuate la intervale regulate de timp.

Multe dintre pete însă sunt ireversibile, iar în această situație medicul stomatolog poate recomanda montarea unor coroane sau fațete care să le acopere și să redea un aspect plăcut.

Prevenirea este destul de ușoară atunci când vine vorba de dinții pătați. Periajul dinților după fiecare masă va ajuta la prevenirea apariției anumitor tipuri de pete pe dinți. Se recomandă clătirea gurii cu apă plată după consumul de lichide care pot păta dinții precum vinul roșu, cafeaua sau sucurile carbogazoase. Renunțarea la fumat și o bună rutină de îngrijire orală, periajul și folosirea aței dentare zilnic, mestecarea gumei fără zahăr între mese și vizitarea medicului stomatolog de cel puțin două ori pe an.

 

Previous
Previous

Sensibilitatea dentară: cauze și tratament

Next
Next

Tratamentul cariilor de biberon