Tratamentul cariilor de biberon

Cariile de biberon

Ce este „Caria de biberon”?

Caria de biberon reprezintă o formă severă de carie care apare de regulă la copii cu vârste de până la 3 ani. Este supranumită și carie galopantă și este foarte frecventă în rândul bebelușilor.

Faza incipientă este reprezentată de demineralizarea dinților și apariția unor pete alb-gălbui pe mai mulți dinți, continuând apoi cu înnegrirea, sensibilizarea și dezintegrarea acestora. La fel cum îi spune și denumirea, caria de biberon își face apariția în cazul copiilor care beau lapte și alte băuturi îndulcite înainte de culcare și nu mai sunt curățați ulterior. Copilul adoarme, iar lichidul prezent în biberon se răspândește în cavitatea bucală, respectiv pe dințișori. Deși în general acest tip de carie afectează cel mai adesea dinții din față, ea se poate extinde și la dinții vecini.

Cu cât procesul de demineralizare a dinților și apariție a cariilor evoluează mai mult, hrănirea devine mai dificilă din cauza durerii, contribuind la un ritm mai lent de creștere al copilului, în unele cazuri aceștia putând fi chiar subponderali ca urmare a dificultății cu care se face alimentația. Evoluția rapidă vine cu importante consecințe locale precum dificultatea în vorbire și masticație, modificarea fizionomiei și posibilitatea apariției interpoziționării limbii sau a buzei superioare.

Cariile de biberon apar din cauza zahărului din lichidele îndulcite sau cele cu zaharuri naturale care rămân pe suprafața dinților sugarilor pentru mai mult timp, astfel este favorizată dezvoltarea bacteriilor care produc acizi. Folosirea biberonului sau a suzetei îndulcite, între mese sau în timpul nopții pentru a calma sau adormi copilul, pe o perioadă îndelungată, expune dinții bebelușului la acest tip de carie.

Pentru a diminua apariția cariilor de biberon, părinții ar trebui să conștientizeze o serie de activități care pot influența sănătatea orală, respectiv cultivarea unor obiceiuri sănătoase ale copilului în creștere:

  • ștergerea gingiilor bebelușilor după fiecare masă;

  • curățarea și masarea ușoară a gingiilor din zonele fără dinți;

  • folosirea aței dentare pentru curățarea dinților celui mic;

  • vizita regulată la medicul dentist;

  • reducerea alimentelor dulci;

  • renunțarea pe cât posibil la biberon/suzetă;

Cum se tratează cariile de biberon?

Primul pas către tratament este corectarea obiceiurilor de îngrijire ale bebelușului, înlocuind metodele de hrănire sau de adormire a copilului cu unele mai „sănătoase”. În ceea ce îl privește pe medicul stomatolog, dacă caria se află în stare incipientă, acesta va aplica local o doză mică de fluor cu concentrație mică pentru remineralizarea smalțului. Cariile de mici dimensiuni vor putea fi tratate cu ușurință prin prin obturații fizionomice de compozit însă, cele mai profunde pot duce la tratarea lor prin metode endodontice sau chirurgicale.

 

Previous
Previous

Discromia dentară – Cauze și tratament

Next
Next

Malocluziile dentare - Cauze și tratament