#lunafemeii - Influența hormonilor feminini în sănătatea gingiilor
Modificările hormonale au o influență complexă asupra sănătății gingiilor la femei, cu alterări ale echilibrului hormonal care apar la pubertate, ciclul menstrual, utilizarea contraceptivelor, sarcină, fertilizare in vitro (FIV) și postmenopauză. În ciuda acestui fapt, există în continuare o lipsă de înțelegere în ceea ce privește sănătatea și bolile orale la femei precum și posibila contribuție a hormonilor feminini.
La pubertate, fetele încep să experimenteze producția de estrogen și, mai târziu, de progesteron din dezvoltarea ovulelor ovariene. Acest lucru continuă pe tot parcursul vieții lor reproductive, odată cu ciclul menstrual și cu utilizarea contraceptivelor hormonale. Protocoalele de fertilizare in vitro utilizează niveluri ridicate de gonadotrofine pentru a permite dezvoltarea de ovule multiple, fiecare dintre acestea producând estrogen. Acest lucru duce la o super-ovulație și, în consecință, la niveluri ridicate de estrogen în cele trei până la patru săptămâni de tratament. Cu toate acestea, sarcina rămâne perioada asociată cu cele mai ridicate niveluri de estrogen și progesteron și s-a considerat mult timp că este asociată cu un risc crescut de carii dentare și gingivită.
Există tot mai multe dovezi conform cărora estrogenii sunt asociați cu o incidență mai mare a cariilor, în timp ce androgenii (hormonii masculini) nu sunt luați în calcul. În glandele salivare și în țesutul gingival au fost evidențiați receptori atât pentru estrogeni, cât și pentru progesteron, ceea ce indică faptul că aceste țesuturi răspund la influența hormonală. S-a demonstrat că estrogenii afectează atât compoziția - cu o reducere a capacității de tamponare -, cât și debitul salivar, predispunând astfel la creșterea dezvoltării bacteriene și a cariilor.
Mai recent, se înțelege din ce în ce mai bine faptul că sănătatea orală precară și gingivita activă la femeile gravide sunt asociate cu un risc crescut de naștere prematură și cu greutate mică la naștere, precum și cu apariția hipertensiunii arteriale (preeclampsie) în timpul sarcinii. Bacteriile provenite din cavitatea bucală au fost găsite în placentă și în lichidul amniotic din jurul fătului.
Sănătatea parodontală, care se referă la bunăstarea țesuturilor care înconjoară și susțin dinții, joacă un rol esențial în sănătatea generală, iar legăturile sale cu sănătatea femeilor devin din ce în ce mai evidente. De exemplu:
în timpul ciclului menstrual:
Studiile sugerează că sănătatea gingiilor la femei poate varia pe parcursul ciclului menstrual. În timpul menstruației, unele femei pot observa o inflamație gingivală crescută, sângerări sau disconfort. Înțelegerea acestor variații ciclice este esențială pentru o îngrijire adaptată a sănătății orale, subliniind importanța controalelor dentare regulate și a măsurilor preventive.
în timpul sarcinii:
Sarcina introduce un set unic de provocări și considerații pentru sănătatea femeilor, iar sănătatea parodontală nu face excepție. Cercetările indică o potențială legătură între boala parodontală și rezultatele negative ale sarcinii, inclusiv nașterea prematură și greutatea mică la naștere. Modificările hormonale din timpul sarcinii pot intensifica răspunsul organismului la bacteriile orale din biofilmul plăcii dentare, subliniind necesitatea unor practici sporite de igienă orală și de îngrijire dentară profesională în această perioadă crucială. Dacă țesuturile care înconjoară dinții unei femei nu sunt sănătoase înainte de sarcină, este mult mai probabil să existe riscul unei inflamații gingivale severe și al extinderii gingivale.
Menopauza și post-menopauza:
Pe măsură ce femeile trec prin menopauză, fluctuațiile hormonale continuă să influențeze sănătatea parodontală. Scăderea nivelului de estrogen poate contribui la modificări ale țesuturilor orale, ceea ce poate duce la creșterea susceptibilității la boala parodontală. Menținerea controalelor dentare regulate și a unei rutine personalizate de igienă orală va crește calitatea vieții și va îmbunătăți sănătatea orală.
FIV și congelarea ovulelor:
FIV (fertilizare in vitro) și tratamentele de congelare a ouălor includ, de asemenea, proceduri medicale care modifică echilibrul hormonal al femeilor. Aceeași procedură medicală este aplicată în aceste două practici medicale: în esență, femeilor li se administrează tratamente medicamentoase pentru o producție mai mare de hormoni. Dacă persoana care primește acest tratament a avut o gură sănătoasă înainte și tratamentul nu durează foarte mult, acesta nu va avea efecte grave asupra sănătății orale.
În rezumat, mediul hormonal pare să afecteze susceptibilitatea unei femei la boala parodontală, cu un risc deosebit în perioada sarcinii. Incidența mai mare a cariilor la femei implică un impact al hormonilor endogeni asupra sănătății orale la pubertate, menstruație, sarcină, menopauză și cu utilizarea pilulelor contraceptive și a terapiei de substituție hormonală. Acești factori sunt importanți pentru înțelegerea și manipularea sănătății și bolilor orale la femei. Cu toate acestea, există dovezi că menținerea unei bune igiene orale și controlul plăcii bacteriene pot atenua impactul și riscurile fluctuațiilor hormonale, iar o mai bună înțelegere a acestui aspect atât de către femei, cât și de către cadrele medicale va îmbunătăți rezultatele pe termen îndelungat.
Informarea femeilor despre aceste conexiuni și încurajarea unei îngrijirii dentare regulate vor contribui nu numai la o sănătate parodontală optimă, ci și la bunăstarea generală de-a lungul diferitelor etape ale vieții unei femei.