De ce ne sângerează gingiile în timpul periajului dentar? Cum tratăm sângerările gingivale?

de ce sangereaza gingiile in timpul periajului?

Ai observat în timpul periajului dentar că îți sângerează gingiile și ai o stare de disconfort? De cele mai multe ori tindem să dăm vina pe periuța de dinți și duritatea perilor, însă de cele mai multe ori nu observăm nici o altă îmbunătățire – sângerările gingivale pot să continue, iar diagnosticul și tratarea lor se poate face doar în cadrul cabinetului stomatologic, de către medicul de specialitate.

De ce sângerează gingiile în timpul periajului dentar?

Gingivita reprezintă o afecțiune care se manifestă prin inflamarea gingiilor. Cele mai comune simptome sunt înroșirea gingiilor și apariția sângelui ca urmare a mișcării mecanice a periuței în timpul periajului. Ţesutul gingival se înroşeşte şi se umflă datorită aportului crescut de sânge în această zonă. Se formează apoi niște „pungi” pline cu sânge în interiorul gingiei care la presiuni de mică intensitate se sparg și inundă dantura cu sânge.

Mai pot apare sângerări și atunci când sunt consumate alimente cu o textură mai dură (precum morcovi, crackers, etc.). O altă afecțiune care poate să degenereze în sângerări gingivale este scorbutul (carență de vitamina C). Indiferent de motivul acestor sângerări, în timp, acestea pot degenera în boli parodontale dacă nu se tratează la timp.

Gingivita apare de obicei din cauza acumulării plăcii bacteriene și a depunerilor de tartru pe linia gingiei, dar și pe suprafata dinților. Boala parodontală este una dintre cele mai răspândite afecțiuni stomatologice, fiind întâlnită atât la adulți cât și la copii. Dacă sunt ignorate primele semne ale bolii, se poate ajunge chiar la pierderea dinților. Pe lângă menținerea unei igiene orale cât mai corecte, este important să înțelegem și importanța vizitelor la medicul stomatolog de cel puțin două ori pe an.

 

Cum se pot trata sângerările gingivale?

Acasă, putem integra în ritualul nostru de îngrijire următoarele:

  • Utilizarea aței dentare și a apei dentare, pentru a pătrunde în spațiile interdentare și a estompa dezvoltarea bacteriilor vinovate de formarea plăcii bacteriene

  • Ajustarea dietei alimentare cu porții zilnice alcătuite din fructe și legume bogate în vitamina C precum citrice, kiwi, roșii, morcovi, spanac etc.

La cabinetul stomatologic:

  • Igienizări profesionale periodice care să îndepărteze placa bacteriană atât de pe suprafața dinților cât și de pe linia gingiilor.

 

Ai observat sângerări în timpul periajului?

Programează-te la una din clinicile Tia Dent pentru a stabili care este tratamentul potrivit nevoilor tale stomatologice!

 

Previous
Previous

Cum prevenim aftele bucale?

Next
Next

Sensibilitatea dentară: cauze și tratament