Cum prevenim aftele bucale?

cum prevenim aftele bucale

Numite și „stomatită aftoasă”, aftele bucale sunt mici formațiuni, adesea dureroase, de culoare albă, înconjurate de o zona roșiatică care apar în general pe mucoasa cavității bucale, sau la marginea limbii iar evoluția lor poate duce la ulcerare.

Aftele bucale sunt recurente – medicii specialiști sunt de părere că apariția aftelor bucale ascund probleme ale sistemului imunitar, infecţii bacteriene sau virale, stresul, traumele, alergiile, fumatul, carenţele de fier sau de vitamine, sau ereditatea. Acestea pot fi ameliorate temporar cu ajutorul unor unguente sau calmante specifice, eliberate fără prescripție. Orice persoană poate dezvolta afte bucale, însă persoanele cele mai predispuse sunt copiii și adulții de până la 40 de ani, în special femeile.

Primele simptome pot apărea chiar înainte de observarea leziunii propriu-zise: ușoare furnicături sau senzație de arsură în interiorul gurii, în zona danturii sau pe interiorul obrajilor. Odată cu ulcerația apar de obicei dureri sau usturimi care afectează masticația sau chiar vorbirea.

 

Tipuri de afte bucale:

Aftele bucale minore: leziuni cu dimensiunea de până la un centimetru, cu formă ovală și contur roșu și se vindecă în maximum două săptămâni fără să lase cicatrici.

Aftele bucale majore: leziuni de dimensiuni mai mari și mai adânci, au formă rotundă și contur bine definit, dar pot avea și formă neregulată dacă sunt foarte mari. Pot fi foarte dureroase, se vindecă în aproximativ o lună și pot lăsa cicatrici.

 Aftele bucale herpetiforme: un tip de aftă bucală cu incidență rară și de obicei se dezvoltă la vârste mai înaintate. Denumirea lor vine la asemănarea cu binecunoscutul herpes. Acestea apar ca grup de ulcerații mici, care pot fi între 10 și 100 de leziuni, și se pot uni într-o singură ulcerație mare. Acestea au contur neregulat și se vindecă în 7-15 zile, fără a lăsa cicatrici.

Care sunt cauzele apariției aftelor bucale?

• Leziuni minore apărute în urma unor lucrări dentare, periajul prea energic sau mușcarea obrazului

• Sensibilitatea la anumite alimente

• Reacții alergice la anumite bacterii din cavitatea bucală

• Helicobacter Pylori, bacteria care provoacă ulcerul gastric

• Modificările hormonale din timpul menstruației

• Stresul

 

În cadrul vizitei la un cabinet stomatologic, medicul dentist va diagnostica aftele bucale printr-o simplă examinare a cavității bucale. Tratamentul presupune diminuarea disconfortului creat de aftele bucale cu topice corticosteroidice și antimicrobiene. Topicele există sub formă de uleiuri, geluri, paste, creme, apă de gură și spray-uri. Severitatea și durerea provocată de aftele bucale pot fi reduse cu o apă de gură cu gluconat de clothexidină.

Prevenția în cazul aftelor bucale

Deși apariția ulcerațiilor aftoase este greu de împiedicat, un anumit stil de viață poate reduce numărul și frecvența acestora. Se pot evita alimentele picante, excesiv de reci sau fierbinţi, sau alimente acide care pot provoca noi iritaţii.

O igienă orală bine stabilită – periajul regulat al dinților după fiecare masă și utilizarea aței dentare o dată pe zi sunt obiceiuri care îți vor păstra cavitatea bucală curată și fără resturi de alimente ce pot provoca afte. 

De asemenea, utilizarea unei periuțe de dinți delicată  poate ajuta la diminuarea irităriigingiilor și a altor zone din gură, atunci când te speli pe dinți.

 

Previous
Previous

10 dintre cele mai întâlnite afecțiuni dentare

Next
Next

De ce ne sângerează gingiile în timpul periajului dentar? Cum tratăm sângerările gingivale?