10 dintre cele mai întâlnite afecțiuni dentare

Pacienții adulți ajung să viziteze medicul stomatolog în momentul în care se confruntă efectiv cu durerea dentară, dar, în unele cazuri, afecțiunile serioase pot să nu prezinte nici un simptom în faze incipiente. De aceea se recomandă controalele stomatologice regulate, realizate cel puțin o dată pe an.

Am selectat pentru dumneavoastră 10 dintre cele mai des întâlnite afecțiuni dentare cu care se confruntă adulții:

  • Caria dentară

Cea mai răspândită afecțiune la nivel mondial și, totodată, cea mai freventă problemă care provoacă durere este caria dentară, care, dacă nu este tratată la timp sau într-un mod corespunzător, poate duce la extirparea pulpei dentare sau chiar la extracția dintelui. Caria trebuie reperată și stopată în timp util, astfel încât medicul să poată reface arhitectura dentară, pe baza dintelui existent.

  • Abcesul dentar

Infecție dureroasă la rădăcina unui dinte sau între gingie și un dinte care poate să provoace deteriorări ale smalțului dentar și infiltrări ale bacteriilor care cauzează infecții la nivelul pulpei. Durerea severă continuă, pulsatilă sau ascuțită, febra, inflamarea zonei, durerile la masticație și disconfortul permanent (senzație de umflare) sunt doar câteva dintre simptomele apariției unui abces dentar. Un consult stomatologic este mai mult decât recomandat, atât pentru diminuarea durerii cât și pentru tratament.

  • Gingivita şi problemele parodontale 

Sunt încă un exemplu de afecțiuni care îi trimit pe pacienți la medicul stomatolog în momentul durerii acute, sensibilitate și mobilitate dentară, sângerări dentare. Dacă nu este tratată, o astfel de afecțiune parodontală poate fi devastatoare, ducând până la pierderea dinților.

  • Placa bacteriană şi tartrul

Depunerea tartrului pe suprafaţa dinţilor favorizează bolile parodontale, a cariilor, a halenei, mobilitatea dinților și poate duce până la pierderea dinților. Igienizările regulate vor remedia relativ ușor această problemă prin detartraj ultrasonic, air-flow şi periaj profesional în cabinetul dentar.

  • Respirația urât mirositoare

Cunoscută sub denumirea de „halenă”, respirația urât mirositoare are un impact major asupra calității vieții pacientului. Halena poate fi cauzată de carii, lucrări protetice retentive, tartru etc., de aceea este nevoie de un consult de specialitate şi de un tratament adecvat pentru eliminarea ei.

  • Hipersensibilitatea dentară

Este caracterizată de disconfort resimțit de pacienți în momentul contactului cu alimente şi băuturi reci, calde, dulci, sau în timpul spălatului pe dinți sau a folosirii aţei dentare. Această problemă poate apărea din cauza cariilor dentare, a dinților fracturați, boli ale gingiilor, a rădăcinii expuse a dintelui.

  •  Pierderea unuia sau a mai multor dinți

Dinții care au căzut din cauza unei igiene dentare precare, carii netratate, boala parodontală sau traumatisme pot cauza atât probleme de ordin estetic, cât și de ordin morfo-funcțional, afectând modul de vorbire sau masticația. În acest caz, este necesară înlocuirea dinților cu implanturi sau lucrări protetice fixe sau mobile, în funcție de nevoile pacientului.

  • Molarii de minte

„Măselele de minte”  pot reprezenta o problemă dentară atunci când nu erup, rămânând într-un stadiu intermediar de erupție sau chiar într-un stadiu incipient de formare în os. Aceștia pot cauza dureri, leziuni ale gingiei, infecții și chiar deteriorarea maxilarului sau a altor dinți.

În funcție de gravitatea fiecărui caz, medicul stomatolog poate recurge la tratarea dintelui, extracția reprezentând ultima soluție recomandată.

  • Poziţia incorectă a dinţilor pe arcada dentară

Poate cauza ocluzie incorectă, dureri la nivelul articulaţiei temporo-mandibulare și un zâmbet inestetic. În această situație, este recomandată o vizită la cabinetul stomatologic pentru crearea unui plan de tratament ortodontic cu abordare multidisciplinară și redarea funcționalității danturii pacientului.

  • Bruxismul

Afecțiune prin care pacienţii scrâşnesc din dinţi în mod involuntar. Printre simptomele semnalate de aceștia când ajung în atenția medicului stomatologic se numără: dureri de cap, dureri dentare la nivelul articulaţiei și până la abraziuni şi fracturi dentare. Această problemă se poate corecta prin aplicarea unor gutiere de plastic care ajută la poziționarea corectă a arcadelor dentare.

 

Orice afecțiune dentară poate fi evitată sau stopată încă din fază incipientă atât de adulți cât și de copii și seniori, prin vizite regulate la stomatolog și desigur, o igienă orală păstrată cu rigurozitate.

Previous
Previous

Abraziunea dinților, cauze și tratament

Next
Next

Cum prevenim aftele bucale?