Implantarea în cazul pacienților edentați total (sistemul all on 4, all on 6)

 

Implanturile dentare clasice necesită o perioadă îndelungată de timp pentru finalizare – după inserarea unui implant dentar, este recomandat să se aștepte o perioadă de 4-6-9 luni (perioada de așteptare diferă de la caz la caz) ca peste implant să fie inserate bontul protetic și coroana dentară.             

 

Există, însă, și o variantă mai rapidă:

 

Sistemul All-On-4/All-On-6 presupune inserarea a 4/6 implanturi pe fiecare arcadă, în funcție de oferta osoasă și de anatomia pacientului. Sistemul este cunoscut și sub sintagma de „dinți ficși în 24 de ore”, această intervenție permițându-i pacientului să plece în aceeași zi sau în 24 de ore cu o lucrare protetică completă.

 

De o astfel de procedură pot beneficia persoanele vor să renunțe la protezele mobile, în detrimentul celor fixe, cei care au un număr redus de dinți pe arcadă ce nu mai pot fi salvați sau pacienții care își doresc reabilitatea rapidă și completă a danturii în cel mai scurt timp.

 

Etapele intervenției:

1.     Consultația cu medicul specialist chirurg cu competență in implantologie – în urma examenului clinic și paraclinic, medicul va evalua starea osului de pe arcadă și va recomanda metoda cea mai potrivită pentru caz;

2.     Extracțiile dentare – dacă sunt necesare (în cazurile în care pacienții prezintă dinți restanți pe arcadă);

3.     Implantarea (introducerea implanturilor) – intervenția de inserare a implanturilor poate avea loc cu anestezie locală sau totală, la solicitarea pacientului. De menționat că extracțiile dentare și implantarea au loc în cadrul aceleași intervenții;

4.     Inserarea lucrării protetice  – Fixarea protezei provizorii poate avea loc chiar la 4-6 ore de la intervenție. Cu toate acestea, se recomandă instalarea protezei după 2-3 zile de la operație, ceea ce va îmbunătăți vindecarea și va reduce riscul de complicații postoperatorii.

 

 Deși este o soluție magică pentru a obține rapid o dantură frumoasă, trebuie reținut că aceasta reprezintă o soluție temporară, iar după 6 luni, proteza trebuie înlocuită cu o lucrare definitivă. Nu este recomandat să amâni înlocuirea protezei pentru o lungă perioadă, deoarece, în timp, uzura materialului poate determina complicații cu consecințe serioase pentru sănătatea danturii și a cavității bucale.

Previous
Previous

Scanarea optică intraorală – succesul pe termen lung al restaurărilor protetice fixe

Next
Next

Molarul de minte inclus – o reală problemă pentru sănătatea orală