Molarul de minte inclus – o reală problemă pentru sănătatea orală

  • Molarii de minte, particularități

            Molarii sau măselele de minte erup, la majoritatea persoanelor, în timpul adolescenței târzii sau între 18 şi 24 de ani, fiind ultimii care apar pe arcada dentară. Există, însă, cazuri când erup la vârste mai înaintate sau chiar lipsesc. Erupția lor este posibilă doar dacă au destul spaţiu pe arcada dentară şi dacă dinţii vecini sunt aliniaţi corespunzător.

  • Atunci când  nu sunt respectate condițiile de erupție...

            ... apar problemele. Putem vorbi de molari de minte incluși, care aduc o serie de probleme legate de sănătatea orală a individului și necesită atenţia unui medic specializat în chirurgie oro­maxilo-facială. De exemplu, în jurul molarilor incluşi se pot forma chisturi dentare. Acestea apar când săculețele care înconjoară de obicei un dinte de minte în dezvoltare se umplu cu lichid.

  • Când este inclus un molar de minte?

            În terminologia dentară, un dinte inclus se referă la un dinte care s-a format şi dezvoltat în osul (alveolar),  care îl susţine, dar nu a  reuşit să erupă complet în poziţia sa normală sau nu a erupt deloc . Termenul de includere osoasă indică deci faptul că molarul de minte se afla încă în osul maxilar sau mandibular. În funcție de poziţia lor, molarili de minte incluşi pot fi meziali, distali, orizontali, verticali, cu ţesut moale sau osos. 

  • De ce nu poate erupe un dinte?

            Principalele motivele din cauza cărora un dinte nu reuşeşte să erupă sunt:

Ø  spaţiul insuficient pe arcada dentară datorită dimensiunii celorlalţi dinţi din vecinătate;

Ø  direcţia de erupţie a dintelui respectiv este greşită ;

Ø  situaţia anatomică (arcade dentare mici, restrânse, dinţi vecini mari);

Ø  locul în care acest dinte s-a format nu este cel potrivit.

 

  • Cum procedăm dacă avem un molar de minte inclus?

            Ca în orice situație care poate provoca durere și disconfort și afectează sănătatea orală, și în cazul depistării molarilor de minte incluși trebuie consultat un specialist stomatolog. Cel mai des, aceștia sunt extrași și este chiar recomandată extragerea molarilor de minte (chiar dacă nu sunt incluși) pentru că pot să creeze tot felul de complicaţii şi probleme nebănuite.

Previous
Previous

Implantarea în cazul pacienților edentați total (sistemul all on 4, all on 6)

Next
Next

Lupele de magnificație – caracteristici și importanță