Scanarea optică intraorală – succesul pe termen lung al restaurărilor protetice fixe

Știi deja că pentru a rezista cât mai mult timp, implanturile dentare necesită o atenție sporită – o igienă orală corespunzătoare, dublată de vizite periodice la stomatolog. În caz contrar, pot apărea afecțiuni precum periimplantita, o inflamație a gingiei sau a osului din jurul implantului dentar, care, netratată, poate determina pierderea osoasă și chiar pierderea implantului. 

Una dintre cele mai eficiente metode de control al restaurărilor proteice fixe o reprezintă scanarea optică intraorală. Scanerele intraorale (Intraoral scanners sau IOS) realizează amprente digitale și colectează informații despre forma și mărimea arcadelor dentare prin emisia unui fascicul luminos. Acestea sunt utilizate pentru a determina aspecte esențiale, precum înălțimea și densitatea osoasă a crestei alveolare, obiectivarea relației funcționale dintre implant, bont și suprastructura protetică.

Fiind moderne și ușor de utilizat, scanerele intraorale prezintă următoarele avantaje principale:

  •  Înregistrează exact geometria 3D a unui obiect, deci reduce riscul de erori;

  • Economisește timp – scanarea întregii guri poate fi finalizată în mai putin de 10 minute, uneori chiar 1-2 minute;

  • Oferă pacientului posibilitatea de vizualiza pe ecran o imagine 3D a dinților săi, imediat după ce a fost făcută amprentarea;

  • Răspunsurile sunt livrate rapid și stocarea fișierelor este eficientizată;

  • Confortul pacientului este sporit;

  • Sunt prietenoase cu mediul, deoarece reduc materialele utilizate la amprentarea manuală.

 

Începând cu anii 1990, procesele și tehnologiile de scanare intraorală s-au îmbunătățit și s-au diversificat, rezultând în amprente digitale de înaltă calitate. Scanarea optică intraorală este una din metodele de control cu cel mai bun raport cost-eficiență, confortabil pentru pacient și rapid – în vederea începerii unui eventual tratament. 

 

Restaurările protetice fixe reprezintă proceduri complexe și deseori costisitoare, de aceea, pe lângă igiena orală corespunzătoare, se impune vizita la stomatolog și scanarea optică intraorală la 6 luni după procedură, pentru a avea constant informații actualizate despre sănătatea danturii tale.  

Previous
Previous

Consultarea interdisciplinară cu toți specialiștii clinicii pentru obținerea celor mai bune rezultate finale

Next
Next

Implantarea în cazul pacienților edentați total (sistemul all on 4, all on 6)