9 situații medicale în care pacienții nu pot beneficia de implanturi dentare

Din ce în ce mai populare, implanturile dentare sunt potrivite pentru aproape toată lumea, cu condiția să aibă peste 18 ani și o stare de sănătate bună. Dacă îndepliniți aceste două condiții, nu ar trebui să existe nicio problemă cu montarea implanturilor orale. Dar există însă contraindicați pentru diverși pacienți la care, din cauza complexității afecțiunilor medicale pe care le au, medicii stomatologi nu vor recomanda nici un tip de tratament cu implanturi dentare. În continuare vom discuta despre 9 situații medicale în care pacienții nu pot beneficia de implanturi dentare:


1. Anemia

O afecțiune destul de răspândită în vremurile noastre, în care numărul de celule roșii din sânge scade, rezultând un nivel scăzut de hemoglobină, care este responsabilă pentru livrarea de oxigen către țesuturi și organe. În cazul unui pacient cu anemie, intervenția chirurgicală este posibilă dar numai dacă nivelul hemoglobinei este de cel puțin 90 g/l. Odată cu dezvoltarea rapidă a anemiei, implanturile sunt plasate numai după ce pacientul și-a revenit din episodul anemic.

2. Tulburări autoimune

În cazul tulburărilor autoimune, nu diagnosticul în sine împiedică intervenția chirurgicală prin care se pun implanturi, ci mai degrabă unele dintre medicamentele administrate pentru a trata astfel de afecțiuni. În această situație, este foarte important ca pacientul să discute în amănunt cu medicul stomatolog despre medicamentele imunosupresoare care i-au fost prescrise și a impactului acestora asupra implanturilor orale, respectiv șansele de reușită a procedurii de implantare.

 

3. Cancerul

La fel ca medicamentele asociate cu afecțiunile autoimune, tratamentele pentru cancer pot crea, de asemenea, probleme cu densitatea osoasă și mai ales cu timpii de vindecare (deseori prelungiți). În cazul în care tratamentul împotriva cancerului s-a finalizat, vor fi necesare o serie de radiografii/scanări pentru a ne asigura că maxilarul pacientului poate primi un implant.

Dacă tratamentul pentru cancer este în curs, este recomandată reprogramarea implanturilor dentare până după finalizarea acestuia. În cazul pacienților cu cancer oral sau osos, chiar și după tratament, este posibil să fie nevoie de alte opțiuni de restaurare.

 

4. Diabetul zaharat 

Timpii lungi de vindecare și infecțiile asociate unui implant dentar pot cauza complicații în cazul pacienților cu diabet zaharat, de aceea, medicii specialiști,  alături de aceștia, vor prefera să găsească altă modalitate de a reda funcționalitatea danturii.

 
5. Hepatita

Acest diagnostic în sine nu este o contraindicație absolută pentru implantul dentar, dar dictează o serie de restricții asociate cu diverse complicații care pot apare după implantare:

  •       dificultăți de oprire a sângerării (sângerarea crescută se dezvoltă pe fondul leziunilor celulelor hepatice, ceea ce duce la o scădere a concentrației factorilor de coagulare);

  •       riscurile de a dezvolta inflamații pe fondul unui sistem imunitar slăbit.

Inserarea implantului dentar este posibilă doar după terapia care vizează eliminarea inflamației.


6. HIV-SIDA

HIV atacă celulele sistemului imunitar făcându-l instabil la infecții. În cazul pacienților cu HIV, implantul dentar este posibil doar în stadiile inițiale. În etapele ulterioare ale patologiei, există un risc mare de infecție în timpul operației, care poate duce chiar și până la moartea pacientului.

7. Osteoporoza

Osteoporoza are un impact negativ evident asupra implanturilor orale, mai ales în cazul persoanelor cu vârstă înaintată, care poate avansa chiar până în situația în care implanturile dentare să se slăbească sau să cadă. Și în această situație este recomandată o altă opțiune de restaurare a danturii.


8. Artrita reumatoidă

Artrita reumatoidă este o boală autoimună care provoacă o serie de afecțiuni patologice la nivelul cavității bucale precum: formarea de chisturi și goluri între dinți, tulburări în activitatea glandelor parotide, inflamația nervului trigemen, distrugerea țesutului osos sau deformarea capului articulației temporomandibulare.

În cazul poliartritei reumatoide nu există o contraindicație absolută pentru implantul dentar, dar pacientul va trebui să fie supus unei serii de analize pe baza cărora medicul va determina dimensiunea structurilor osoase și starea țesuturilor maxilarului și pe baza acestor observații va stabili posibilitatea implantării. Procesul de osteointegrare a implanturilor durează de la 3 luni la un an, perioadă în care pacientul va fi supus în mod regulat la teste.

 

9. Dependența

În vremurile noastre, comportamentele de dependență sunt considerate afecțiuni care pot avea impact nu numai asupra stării generale de sănătate ci și aplicat, în sănătatea cavității bucale. În cazul dependenților (în toate formele sale, de la fumat, la consumului excesiv de alcool și până la droguri și medicamente) recesiunea și contracția gingiilor sunt simptomele cele mai frecvent întâlnite. Până la tratamentul cu implanturi este absolut necesar să căutați ajutor specializat pentru corectarea acestor dependențe.

Previous
Previous

Sigur nu știai despre măselele de minte că…

Next
Next

Da! Este posibil să-ți restaurezi complet zâmbetul în doar 24 de ore