Alimentația în cazul implanturilor dentare

Inserarea unui implant dentar presupune o mai mare atenție asupra alimentației, mai ales în perioada post-operatorie, după intervenția chirurgicală. De asemenea, este necesar să mergem la controale periodice pentru verificarea stării implanturilor dentare, dar și pentru a efectua o igienizare profesională.

Adoptarea unei alimentații corecte va ajuta ca vindecarea să se facă mai rapid și va promova, în general, o condiție fizică bună. Astfel, se recomandă următoarele:

Medicii stomatologi cu competențe în implantologie recomandă ca după intervenția chirurgicală, pacientul să consume alimente lichide sau sub formă de pastă pentru cel puțin 10-14 zile după intervenția chirurgicală. Astfel, dantura nu va fi supusă presiunii masticației, iar riscul de a pierde implantul dentar este redus. În plus, vitaminele care compun aceste alimente vor accelera procesul de vindecare.

Recomandări: supe, iaurturi, brânză de vaci moale, piureuri și legume rase, sucuri de fructe fără zahăr, orez etc.

Rapiditatea vindecării este de asemenea influențat de consumul de produse lactate, aportul de calciu stimulând creșterea densității osoase, a masei musculare și reducerea inflamației. Cea mai bună metodă de a absorbi calciul constă în consumarea de cantități mici și repetate pe tot parcursul zilei. 

Recomandări: iaurturi, smântână, lapte, chefir etc.

Suplimentele de vitamina D și Omega 3 din pește și aportul de vitamine din fructe și legume nu numai că vor contribui la refacerea țesuturilor, ci vor și întări sistemul imunitar.

Recomandări: pește (sardine, somon, macrou etc.), fasole, varză kale, avocado etc.

În ceea ce privește temperatura alimentelor și a lichidelor, se recomandă ca mâncarea să fie călduță, iar lichidele (apa plată este cea mai indicată) la temperatura camerei. Pentru o vindecare corectă, rapidă și cu rezultate pe termen lung, medicii recomandă hidratarea cu multă apă și sucuri de fructe fără adaosuri de zahăr.


Alimente interzise după intervenția de inserare a implantului dentar

  • Alimentele tari

  • Alimentele fierbinți/înghețate

  • Alimente crocante/lipicioase

  • Alcool, tutun, cafea, ceai

 

Sfaturi generale pentru o recuperare rapidă în urma unui implant dentar:

  •        În primele 12 ore de la operație este de preferat să evităm clătirea cavității orale, pentru a nu îndepărta cheagul format.

  •      De asemenea, sunt contraindicate expunerile îndelungate la soare, dușurile sau băile foarte fierbinți, efortul fizic intens sau sportul, precum și pozițiile care presupun statul cu capul aplecat

  •        În cazul fumătorilor, fumatul este contraindicat pentru cel puțin primele 3 zile de la intervenție, întrucât acesta încetinește viteza de vindecare și osteo-integrare a implantului dentar.

  •        În ceea ce privește igiena orală, ritualul de periere al dinților se reia a doua zi după intervenție, și se evită atingerea zonei operate. În a 2 - a și a 3 - a zi se recomandă folosirea unei periuțe de dinți cu peri moi și apă, după care se poate reutiliza și pastă de dinți.

  •        În primele 3 săptămâni de la implant, nu se recomandă utilizarea dușului bucal sau oricare altă atingere a zonei suturate. Controlul pentru îndepărtarea firelor se efectuează la 7 - 10 zile de la intervenție, urmând ca la 4 - 6 luni să mergi la medicul dentist pentru evaluarea stării de vindecare a gingiilor.

Nerespectarea setului minim de contraindicații indicate de medicul implantolog poate compromite rezultatul intervenției cu implanturi dentare. De aceea, o igienizare dentară profesională te poate ajuta să-ți menții dinții curați și cu un aspect plăcut și te poate ține departe de complicații.

Previous
Previous

Cum ne îngrijim dinții în vacanță

Next
Next

Ce sunt bonturile protetice?