Cum ne îngrijim dinții în vacanță

Echipa Tia Dent din Iasi ne invata cum sa ne ingrijim dintii in vacanta de vara

Ori de câte ori ieșim din zona noastră de confort, poate fi dificil să acordăm aceeași atenție îngrijirii dinților noștri. Vacanța este unul din exemplele în care tindem să renunțăm la responsabilitățile uzuale de îngrijire a dinților și suntem tentați să ne schimbăm obiceiurile alimentare, de cele mai multe ori, expunând dantura la o mulțime de factori care pot agrava simptomele sensibilității dentare sau pe cele ale cariilor.

Ca să ne asigurăm de succesul vacanței mult-așteptate, este recomandat ca, înainte de plecarea în vacanță, să facem o vizită la medicul stomatolog, care va realiza un control al întregii cavități bucale și vă v-a putea asigura că nu veți întâmpina probleme dentare neplăcute pe parcursul vacanței.

Instrumentele necesare periajului zilnic

Indiferent de dimensiunea valizei cu care plecați în vacanță, periuța alături de pasta de dinți preferată nu trebuie să lipsească din bagaj, mai ales când putem găsi pe piața o mulțime de versiuni pentru călătorit (de dimensiuni mai mici sau pliabile – în cazul periuțelor). Atunci când împachetați periuța de dinți, încercați pe cât posibil să o țineți departe de celelalte obiecte personale pentru a evita contaminarea cu alte bacterii. Este important ca, înainte de împachetare, perii periuței de dinți să se usuce, pentru a minimiza riscul ca bacteriile să se atașeze și să se înmulțească mai rapid. Nu trebuie să uităm nici de ața dentară sau de apa de gură care, în zilele noastre, se găsesc inclusiv în varianta de ambalaj mini.

Expunerea la zahăr și alimente reci sau acide 

Când plecăm în vacanță, avem tendința să ne răsfățăm mai mult, și nu mai ținem cont de obiceiurile alimentare bune care ne mențin dantura sănătoasă. Orice expunere însă, poate contribui la dezvoltarea sau agravarea cavităților bucale și nu numai. Zahărul din dulciuri, prăjituri, fructe de sezon sau înghețată se prinde de gingii și declanșează eliberarea acizilor erodanți. Înghețata este, de asemenea, cunoscută pentru că provoacă sensibilitate dentară. Dacă smalțul dinților este uzat sau există antecedente de recesiune gingivală, riscul apariției simptomelor de sensibilitate dentară este mult mai ridicat.

Băuturile carbogazoase reci sau cele care au în compoziția lor gheață nu numai că pot cauza sensibilitate dentară, ci pot afecta în timp mineralizarea smalțului dentar. Dacă alegeți totuși să vă răcoriți cu o băutură carbogazoasă, este recomandat să folosiți un pai pentru a limita contactul cu dinții. Pentru a echilibra nivelul acidității din gură, puteți, de asemenea, să beți sau să clătiți gura cu apă la temperatura camerei. După consumul alimentelor sau a băuturilor acide, smalțul va deveni mai moale, fiind predispus la deteriorare sau eroziune. Alte alimente care pot declanșa probleme la nivelul danturii noastre în timpul vacanței sunt alimentele tari (de exemplu alunele) și cele lipicioase (de exemplu, jeleuri).

Guma de mestecat fără zahăr

În cazurile când, în timpul vacanței servim o masă bogată în alimente cariogene și nu se poate realiza periajul, guma de mestecat fără zahăr va îndepărta resturile alimentare și va stimula fluxul salivar, ajutând la prevenirea apariției cariilor dentare. Nu trebuie însă să uităm de importanța periajului clasic, cu periuța și pasta de dinți preferată, de minim 2 ori pe zi, și să recurgem doar la consumul de gumă de mestecat fără zahăr.

Indiferent de programul creat pentru vacanță, este recomandat să ne menținem rutina dentară obișnuită. În cazul în care totuși nu ați reușit să vizitați medicul stomatolog înainte de vacanță, este indicat să împachetați în bagajul dumneavoastră și medicamente împotriva durerilor dentare.

#echipatiadent vă dorește tuturor o vacanță lipsită de griji și cu o mulțime de zâmbete!

Previous
Previous

Eroziunea dentară la adolescenți

Next
Next

Alimentația în cazul implanturilor dentare