Ce sunt bonturile protetice?

Bonturile dentare sunt niște dispozitive protetice care fac legătura între implantul dentar și o lucrare dentară (coroană, punte sau proteză fixă/mobilă). Acestea se atașează la implanturile dentare după ce procesul de vindecare și osteointegrare s-a încheiat. Practic, aceste bonturi protetice devin baza dintelui implantat.

Aceste bonturi protetice se împart în două categorii, din punct de vedere al fabricării, și anume:

  • Bonturi protetice realizate în cadrul laboratorului dentar (după ce medicul stomatolog ia o amprentă a implantului dentar împreună cu gingia și dinții vecini – cu suprafață netedă, cu orificiu cu filet sau cu alte sisteme speciale pentru protezele mobile. Forma, mărimea și materialul din care se vor confecționa aceste bonturi depind de cazul clinic și de preferințele medicului implantolog)

  • Bonturi protetice prefabricate (care există pe piață într-o varietate mare de forme sau dimensiuni, din materiale precum titanul, zirconiul, aurul sau oțelul inoxidabil

Printre bonturile protetice prefabricate, putem enumera următoarele avantaje:

În cazul bonturilor din zirconiu:

  • Acestea se utilizează în special pentru a îmbunătăți estetica unei lucrări dentare pe implanturi din zona din față a danturii

  • Deosebit de estetice

  • Rezistență mare

  • Risc redus de inflamații gingivale

În cazul bonturilor din titan:

  • Rezistență foarte mare

  • Bine Tolerat de organism

  • Durată foarte mare de viață

  • Nu își pierde stabilitatea

  • Rezistență mare la fracturi


Dacă axul implantului dentar nu coincide cu axul restaurării propuse (ideal, drepte), atunci medicul implantolog poate apela la bonturile angulate, care formează un mic unghi cu axul implantului dentar – în situațiile în care implanturile osoase nu au putut fi poziționate paralel.

Bonturi drepte

Bonturi angulate

Alegerea bonturilor protetice este foarte importantă pentru garantarea unui rezultat estetic și de lungă durată, de aceea, medicul implantolog va lua cea mai bună decizie în funcție de cazul clinic tratat. De regulă, bonturile protetice se aleg după:

-       după tipul de restaurare protetică: coroană dentară, punte sau proteză mobilă

-       după locul implantului în cavitatea bucală (de exemplu, pentru zona în care forțele masticatorii sunt mai mari se vor utiliza bonturi mai voluminoase)

-       după modul în care lucrarea protetică va fi atașată la bonturi 

 

Bonturile protetice se atașează pe implanturile dentare prin înfiletare, în mai multe moduri:

-       Prin cimentare, fixarea realizându-se ca în cazul punților și coroanelor dentare cimentate pe dinți naturali, fiind deosebit de estetice

-       Prin înfiletare: coroanele se atașeaza prin șuruburi speciale, urmând ca orificiile din coroane să fie inchise cu materiale speciale din compozit

-       Cu sisteme speciale de ancorare care se utilizează în cazul protezelor dentare pe implanturi (cu 2 elemente)

În momentul în care pacientul decide, împreună cu medicul specialist, implantarea, este bine de știut că procedura nu se rezumă la o singură vizită. Înaintea efectuării implantului efectiv, se fac măsurători și pregătiri, iar după ce implantul a fost inserat, trebuie considerată o perioadă de vindecare care poate varia între 3 și 6 luni. În cazul adițiilor osoase, durata tratamentului crește semnificativ.

Specialiștii #tiadent pot sprijini pacienții către cea mai bună variantă, astfel încât restaurarea să redea funcționalitatea danturii. Contactează-ne la unul din numerele de telefon de mai jos și asigură-ți starea de bine!

0726 698 335

0232 246 917

Previous
Previous

Alimentația în cazul implanturilor dentare

Next
Next

Cel mai nou echipament #tiadent: ortopantomograful DENTRI Sα