Bolile parodontale
Parodontoza este un termen pe care l-am auzit cel puțin, o dată în viața noastră. Fiind una dintre cele mai răspândite afecțiuni și principala cauză a pierderii dinților la adulți, boala parodontală ne afectează sănătatea cavității bucale într-un mod pregnant și real. Tocmai din această cauză este important să cunoaștem câteva lucruri mici dar esențiale despre apariția, evoluția dar și despre opțiunile de tratament pe care parodontoza le implică.
Boala parodontală este o afecțiune cronică a gingiei, de tip inflamator care se traduce prin gingivită, în fază incipientă, putând avansa, în cazul în care este lăsată netratată, până la parodontită. Afecțiunea se manifestă la nivelul țesuturilor de susținere a dintelui pe arcadă cuprinzând:gingia, ligamentul parodontal, cât și osul alveolar, determinând la acest nivel procese distructive care au drept consecință – pierderea dinților.
Inițial, apare inflamația gingiei. Apar modificări la acest nivel reprezentate de schimbarea culorii și a consistenței gingiei – devine moale, iar culoarea virează din roz-pal în roșu-violaceu. Foarte curând, apar durerea, senzația de prurit gingival – mâncărime, gingiile devin sensibile și sângerează foarte ușor în timpul periajului dentar. Cu cât boala evoluează spre structurile profunde, gingia începe să se retragă treptat de pe dinți și de pe osul alveolar și apar pungile parodontale – în spațiul liber creat între os și dinte se antrenează bacterii, tartru, fragmente de os necrozat, dinții își pierd stabilitatea și sunt expulzați din alveolele dentare.
Factorul determinant în apariția parodontozei este igiena orală deficitară care favorizează apariția plăcii bacteriene. În momentul în care aceasta nu este îndepărtată se formează tratrul dentar care este mult mai greu de înlăturat și reprezintă un rezervor pentru bacterii care acționează în mod constant și nefavorabil asupra gingiei. Factorii favorizanți locali și generali joacă și ei un rol important în apariția și evoluția bolii: fumatul, edentațiile, cariile lăsate netratate, anumite boli sistemice – diabetul zaharat, anemia dar și tratamente medicamentoase precum cele imunosupresoare.
Parodontoza este o afecțiune care poate fi prevenită în momentul în care pacientul înțelege importanța igienei dentare corecte și a cotroalelor regulate la medicul stomatolog.În funcție de severitatea afecțiunii se vor realiza tratamente complexe non-chirurgicale sau chirurgicale: inițial, se realizează detartraj, netezire radiculară și administrare de antibiotice pentru combaterea infecțiilor provocate de bacterii, apoi, dacă afecțiunea este gravă se poate încerca reducerea pungilor parodontale – operația cu lambou, regenerarea asistată a țesutului precum și grefă de țesut moale sau de os.
Pentru prevenirea apariției bolii parodontale se recomandă: o igienă orală corectă, folosirea aței dentare și a apei de gură, folosirea unei periuțe cu dinți moi și înlocuirea ei la cel mult, 3 luni de zile, alături de controale regulate la medicul stomatolog.
Zâmbetul nostru este unul dintre lucrurile de finețe care ne definesc, de ce să nu ne bucurăm de el cât mai mult timp?