Igienizările cu airflow
Igienizarea dentară profesională este o procedură care face parte din sfera profilaxiei dentare.Aceasta este realizată de către medicul stomatolog și are scopul de a ne menține zâmbetul sănătos și frumos și de a preveni diverse afecțiuni dentare. Este recomandat ca ședințele de igienizare profesională să se realizeze de două ori pe an și să includă proceduri precum: detartraj, airflow, periaj profesional și fluorizare.
1. Ce reprezintă airflow-ul?
Igienizarea cu airflow este o metodă care vizează îndepărtarea depozitelor ce au rămas în urma detartrajului, a celor situate în locuri greu accesibile, a colorațiilor dentare care apar din cauza consumului de cafea, tutun, ceai, dar este utilă și în cazul personelor care poartă aparate ortodontice deoarece permit o curățare rapidă și eficientă a acestora. Igienizarea se realizează prin interemediul unui jet format din aer, apă și pulbere de bicarbonat de sodiu care acționează printr-o presiune mare, fără a crea durere sau disconfort pacientului. Bicarbonatul de sodiu este folosit pentru efectul de albire și de lustruire al suprafețelor dentare.
2. De ce este necesar?
În timpul ședințelor de igienizare profesională placa bacteriană implicată în apariția numeroaselor afecțiuni dentare precum leziunile carioase, bolile parodontale, este îndepărtată. Suprafața dinților devine mai albă și netedă și împiedică astfel, aderarea bacteriilor. De asemenea, se realizează și un masaj gingival care sporește vascularizația țesutului, împiedică apariția sângerărilor dentare, a parodontozei și sensibilității dentare.
3. Care sunt avantajele igienizării profesionale?
Principalul avantaj este prevenirea afecțiunilor dentare generate de prezența plăcii bacteriene. Totodată, se caracterizează prin eficiență, timp redus de lucru, confort sporit al pacientului în timpul desfășurării procedurii, diminuarea sensibilității dentare prin interemediul particulelor fine de pudră care umplu defectele mici ale smalțului, îndepărtatrea petelor superficiale de pe suprafața dinților și prevenirea apariției sângerărilor gingivale.
Profilaxia este o etapă foarte importantă în menținerea sănătății orale. Prin intermediul acesteia și al controalelor periodice la medicul stomatolog putem să îți monotorizăm starea de sănătate, reușim să împiedicăm apariția diverselor afecțiuni dentare, a durerii și a disconfortului.