Bolile parodontale – simptomatologie

 
Tia Dent
 

Parodontoza este un termen pe care îl auzim destul de des, cel puțin, în reclamele difuzate la televizor. Însă câți dintre noi am avut curiozitatea de a căuta semnificația cuvântului?

Boala parodontală este echivalentul afecțiunii gingivale. Este o boală foarte răspândită și reprezintă cauza principală a pierderii dinților la adulți. Ea se traduce prin afectarea inflamatorie cronică a țesuturilor de susținere a dinților – gingiei și prin distrugerea țesutului moale și a osului care are rolul de susținere a dinților.

Debutul bolii apare prin inflamația gingiei – gingivita. Factorii responsabili de apariția acesteia sunt reprezentați de placa bacteriană și tartrul dentar care determină inflamația. Atunci când nu este îndepărtată zilnic, placa bacteriană se întărește și se depune la nivelul gingiei, formând tartrul. În cazul în care nu este curățat, el afectează țesuturile de susținere a dinților. Drept consecință, gingiile devin roșii, dureroase, tumefiate și pot apare sângerări. Pe lângă o igienă deficitară, factorii care favorizează apariția bolii sunt: fumatul, alimentația, cariile, unele medicamente și chiar unele trăsături genetice. În această fază însă, boala este reversibilă. Promptitudinea cu care se intervine reprezintă cuvântul cheie. Printr-un periaj zilnic corect, igienizare regulată – detratraj cu ultrasunete și periaj profesional realizate de către specialist, nu va avea loc nici o pierdere a țesutului parodontal sau a osului.

Lăsată netratată, boala evoluează spre structurile profunde, are loc retragerea gingiei de la nivelul dinților, urmată de osul alveolar, apariția unor spații între os și dinte la nivelul cărora sunt antrenate bacterii, tartru și fragmente de os distrus, în cele din urmă, apare mobilitatea dinților iar aceștia trebuie îndepărtați.

Deoarece boala nu are un debut ușor de sesizat, nefiind marcat de stări intense de disconfort sau de dureri mari, primele simptome sunt deseori ignorate. Din acest motiv, dacă ați observat: retragerea gingiilor, expunerea rădăcinii dinților, dureri în timpul masticației, senzație de disconfort la contactul cu alimentele prea calde sau prea reci, mobilitatea dinților sau modificarea poziției lor, apariția infecției cât și respirația urât mirositoare, atunci vă recomandăm să nu amânați vizita la medicul stomatolog, astfel încât șansele de recuperare să crescă.

Tratamentul se realizează în funcție de stadiul paradontozei. Dacă vorbim de gingivită, atunci sunt efectuate intervenții precum detratraj și periaj profesional care trebuie completate de o igienă orală corespunzătoare, alături de utilizarea antibioticelor și a substanțelor antibacteriene care ar trebui să curețe în profunzime cavitatea orală. Într-un stadiu avansat însă, tratamentul este de lungă durată și implică mai multe etape – terapia cu laser și metode chirugicale complexe. În cazul pierderii dinților, se poate opta pentru implanturile dentare.

În concluzie, prevenția repezintă cea mai facilă și eficientă metodă prin care reușim să ne protejăm de afecțiunile dentare. Consulațiile periodice la medicul stomatolog, discuțiile pe care vă încurajăm să le purtăm și atenția pe care o acordați stării de bine și de confort sunt puncte de reper care vă pot menține sănătatea orală.

 

Previous
Previous

Indicațiile și avantajele tehnicilor A-PRF și I-PRF

Next
Next

Children loves us because parents trust us