Indicațiile și avantajele tehnicilor A-PRF și I-PRF

 
prf.jpg
 

Fiindcă prin intermediul acestor articole ne dorim să îți venim în ajutor și să facem mai accesibile informațiile din domeniul medicinii dentare, astăzi am decis să abordăm o temă legată de tehnicile A-PRF și I-PRF și în special despre beneficiile pe care acestea le oferă.

1.      Ce reprezintă A-PRF și I-PRF?

A-PRF este prescurtarea ce provine de la Advanced Platelet Rich Fibrin – plasmă sanguină bogată în trombocite, acestea din urmă fiind necesare în procesul de coagulare al sângelui și implicit, de oprirea sângerărilor.

Tehnica presupune recoltarea în eprubete speciale a  unei mici cantități din sângele pacientului, urmată de centrifugare - cu scopul separării plasmei sanguine de globulele roșii și obținerea unei suspensii cu conținut ridicat în trombocite și factori de creștere. Aceștia au rol în stimularea, regenerarea și accelerarea vindecării țesuturilor.

I-PRF reprezintă varianta fluidă a A-PRF, cu conținut crescut în trombocite, factori de creștere și leucocite – acestea au rol în apărarea organismului împotriva infecțiilor. Se utilizează cu succes în oprirea sângerărilor gingivale, reducerea mobilității dentare, eliminarea durerilor cât și în intervențiile chirurgicale complexe, în intervențiile de adiție osoasă sau reconstrucție osoasă, favorizând angiogeneza - formarea vaselor noi de sânge, agregarea celulelor din grefă și susținerea regenerării osoase postoperatorii.

2.      Avantajele uitilizării tehnicilor A-PRF și I-PRF  

Fiind tehnici moderne, rapide și accesibile au o aplicabilitate variată. Se folosesc în procesul de inserare al implanturilor dentare deoarece reduc inflamația, durerile și timpul de vindecare, în proceduri de adiție și reconstrucție osoasă – prin utilizarea membranei A-PRF cresc șansele de acceptare a grefei de os, în sinus lift intern și extern unde protejează membrana sinusală și ajută la mineralizarea și integrarea grefei osoase, în operațiile de rezecție apicală, în intervenții paradontale cât și în extracții dentare laborioase.

3.      De ce să le alegi?

Principalul motiv ar fi faptul ca avantajele depășesc riscurile, însă, înainte de orice procedură medicală este foarte important să discuți cu medicul dentist pentru a avea o imagine cât mai clară asupra intervenției, cât și pentru a afla ce ți se potrivește cel mai bine. Înțelegrea pe deplin a subiectului te ajută să scapi de anxietatea legată de intervențiile medicale și te ajută să fii mai relaxat atunci când ne vizitezi.

Aceste tehnici nu au efecte secundare deoarece sunt obținute din sângele pacientului fără adăugarea de compuși sintetici, iar tehnologia de obținere prin centrifugare nu afectează proprietățile sângelui și nici compușii acestuia. Sunt utile in intervențiile chirurgicale complexe prin creșterea vitezei de vindecare a țesuturilor moi, a formării vaselor de sânge în masa materialelor de adiție osoasă, reduc riscul de infecție și inflamația locală.

Dacă te-am convins, te așteptăm pe la noi, dornici să te ajutăm și să îți răspundem la toate întrebările!

Previous
Previous

Rolul și importanța radiografiilor în stomatologie

Next
Next

Bolile parodontale – simptomatologie