Când avem nevoie de un tratament de canal?

ce este un tratament de canal, clinica stomatologica tia dent iasi

Dacă vi s-a spus că aveți nevoie de un tratament de canal, probabil că aveți o mulțime de întrebări și resimțiți puțină teamă. Miturile și legendele despre această procedură comună persistă, în ciuda faptului că stomatologia modernă a făcut ca tratamentele de canal să fie practic lipsite de durere. Informându-ne corespunzător și înțelegând la ce să vă așteptați vă poate ajuta să vă liniștiți în timp ce așteptați tratamentul de canal.

 

De ce am nevoie de un tratament de canal radicular?

Un tratament de canal radicular este adesea considerat ultima șansă de a salva un dinte de la extracție. Acesta se efectuează atunci când țesutul pulpar al unui dinte se infectează. Traumatismele și cariile dentare sunt cele mai frecvente motive pentru care apare această infecție.

 

Dacă aveți nevoie de un tratament de canal, probabil că ați avut probleme cu dintele stricat de ceva timp. Umflarea gingiilor, sensibilitatea la temperatură a dintelui și durerea severă la mestecat sunt simptome extrem de frecvente. Dacă ați așteptat aceste simptome, este posibil să fi dezvoltat chiar și un abces. S-ar putea să vă confruntați cu dureri și umflături severe, precum și cu sângerări și secreții de puroi din gingii.

 

Cum îmi va repara un tratament de canal radicular dintele?

Un canal radicular intră adânc în camera rădăcinii dintelui pentru a curăța toată infecția și cariile, readucând dintele la forma optimă. Dintele este apoi sigilat cu o coroană pentru a preveni reapariția infecției.

 

Procedura pas cu pas și la ce să vă așteptați:

Un tratament de canal este o procedură dentară relativ minoră și comună. Iată o prezentare generală pas cu pas:

  •        Amorțim complet dintele cu anestezie locală.

  •        Facem o mică gaură prin dinte în camera rădăcinii, expunând canalele sale.

  •        Folosim niște ace de canal pentru a curăța toată infecția, apoi netezim și remodelăm canalele.

  •        Umplem și sigilăm canalele cu un material biocompatibil.

  •        Plasăm o obturație temporară sau o coroană pentru a proteja dintele.

  •        Vă întoarceți la medicul stomatolog în câteva zile pentru a primi o coroană personalizată pe dintele tratat.

 

În ciuda reputației sale înfricoșătoare, un tratament de canal radicular nu este mai dureros decât orice altă procedură dentară. De fapt, deoarece abcesele sunt extrem de dureroase, mulți oameni se simt mult mai bine imediat după tratamentul de canal. Dacă simțiți vreo durere în timpul procedurii, anunțați-ne, deoarece veți avea nevoie de mai multă anestezie locală.

 

Când anestezia dispare, probabil că veți simți un oarecare disconfort care poate fi ușor ameliorat cu analgezice fără prescripție medicală. Este posibil ca dintele dumneavoastră să fie sensibil timp de câteva zile, așa că încercați să evitați să mestecați direct pe el. Majoritatea oamenilor se simt bine după două sau trei zile. Dacă aveți dureri persistente, adresați-vă medicului vostru stomatolog.

 

Prognosticul pe termen lung

Rata generală de succes pentru tratamentele de canal radicular este de aproximativ 95%. Există un risc foarte mic de reinfectare în cazul în care materialul de etanșare se deteriorează în timp, dar marea majoritate a dinților cărora li s-a făcut un tratament de canal radicular nu au nevoie niciodată de un alt tratament. Încercați să evitați să mușcați direct dintele până când primiți coroana permanentă, care nu numai că va face ca dintele să arate și să funcționeze la fel ca restul dinților, dar va oferi și o protecție suplimentară.

 

Există alternative?

Din păcate, dacă un dinte are nevoie de un tratament de canal, singura altă opțiune este extragerea dintelui și înlocuirea acestuia cu un implant dentar, o proteză parțială sau o punte. Deși acestea sunt opțiuni minunate pentru dinții care nu pot fi salvați, ele nu pot înlocui propriul dinte natural. Dacă un tratament de canal vă poate salva dintele, acesta este de departe cea mai bună alternativă.

Previous
Previous

Istoria pastei de dinți

Next
Next

Barodontalgia