Cariile dentare – ce sunt și cum pot fi tratate

 
Tia Dent
 

Tu ai observat cum lucrurile mici sunt cele care capătă o importanță covârșitoare în viață? Poate este un nume, tonul vocii cuiva, felul în care îți începi dimineața, cafeaua cu zahăr sau fară, o linie melodică ce se repetă în gând sau poate este un obicei.

Deși poate n-ai crede, cariile dentare sunt și ele cauzate de micile obiceiuri pe care le-am deprins. Schimbarea acestora însă, poate influența în mod benefic sănătatea noastră.

1.      Ce sunt cariile dentare și de ce apar?

Distrugerea țesutului dur al dintelui, a smalțului dentar se numește carie dentară și apare prin prezența și cumularea a mai multor factori simultan: bacteriile din placa bacteriană, resturile alimentare, suprafața dentară susceptibilă, secreția de salivă și timp. De asemenea, apariția lor este în strânsă legătură cu stilul nostru de viață – ce mâncăm, felul în care ne îngrijim dantura, cât și pasta de dinți utilizată.

Inițial, are loc o etapă de demineralizare a smalțului dentar. Procesul de demineralizare reprezintă pierderea calciului și a fosfatului din dinți și are la bază interacțiunea dintre bacteriile ce formează placa bacteriană și acizii ce se găsesc în alimente sau băuturi carbogazoase.

Mai apoi, apariția cariei în locuri mai puțin accesibile vederii - interdentar sau la baza dintelui și gingiei, iarulterior, ajungând și la nivelul părții moi și sensibile a dintelui – dentina, cât și la rădăcină. Smalțul este slăbit, cedează și formează o cavitate, iar astfel, dintele este distrus treptat.

De cele mai multe ori, prezența cariei nu poate fi semnalată de către pacient. Aceasta îşi face aparițiaîntr-un mod discret, iar simptomele se lasă cu greu aşteptate, până în momentul în care se află deja într-un stadiu avansat de evoluţie – când pacientul prezintă dureri dentare, sensibilitatea la cald, rece sau dulce și colorații negre, maronii sau gri pe suprafețele dinților. Din acest motiv, te încurajăm să vii la clinica noastră pentru consultații periodice prin intermediul cărora poți ține sub control problemele ce apar.Cu ajutorul lor reușim împreună să avem grijă de sănătatea ta și de tine.

2.      Cum tratăm cariile?

Tratamentul cariilor diferă în funcție de severitatea afecțiunii dentare. Cariile ce se află în stadii incipiente pot fi tratate prin remineralizare – aplicarea unei soluții cu fluor care are rolul de a stopa procesul de degradare a dintelui, în stadii avansate însă, pacientul poate opta pentru obturarea găurilor apărute în stratul dentar. Medicul stomatolog poate impune un tratament ce constăîn eliminarea nervului dintelui, obturarea canalului afectat și, în cele din urmă, plombarea dintelui, în funcție de cât de gravă este afecțiunea. În situația în care caria a afectat dintele foarte tareși nu se mai poate face nimic pentru a îl recupera se va recurge la intervenția de extracție a dintelui afectat.

3.      Cum prevenim apariția cariilor?

Cel mai important lucru pe care trebuie să îl faci este să acorzi o atenție sporită igienei orale – periaj dentar de două ori pe zi, utilizarea apei de gură și a aței dentare cu scopul îndepărtării tuturor resturilor alimentare și bacteriilor din spațiile puțin accesibile periuței de dinți, alături de controalele periodice la medicul dentist și limitarea alimentelor și băuturilor care pot afecta dantura. Obiceiurile mici sunt cele care stau la baza marilor schimbări. Învăță cum să ai grijă de tine.

Previous
Previous

Tratamentul canalului radicular cu ajutorul microscopului operator

Next
Next

Fațetele dentare - zâmbetul pe care l-ai visat