Ce este placa bacteriană și cum putem o putem evita?

Acumularea de resturi alimentare care rămân pe suprafața dinților atunci când mâncă sau bem se numește placă bacteriană. Aceste resturi se depozitează pe dinți și dacă nu sunt eliminate, acestea se mineralizează și favorizează apariția tartrului dentar. Placa bacteriană se formează în permanență, cu precădere în cazul unei alimentații bogate în zaharuri și produse carbogazoase. 

Printre cele mai întâlnite afecțiuni provocate de placa bacteriană sunt cele legate de cariile dentare și de parodontoză, care în prima fază apare sub formă de gingivită. Această afecțiune este reprezentată de o inflamare localizată la nivelul gingiilor și apare din cauza acumulării de placă bacteriană și tartru dentar. Înafară de sângerare în timpul periajului dentar, pacienții observă modificarea formei, volumului și a culorii gingiei, de la roz la un roșu închis. Pacienții își pot da seama acasă că se pot confrunta cu gingivită dacă în timp ce consumă anumite alimente prezintă durere sau sensibilitate dentară. 

Cariile dentare se numără de asemenea printre afecțiunile cauzate de placa bacteriană și de tartrul dentar. Cariile dentare nu prezintă simptome în faza incipientă însă de cele mai multe ori, acestea se formează între dinți și duc la apariția durerilor profunde și implicit la carii destul de avansate dacă rutina de îngrijire a danturii nu este respectată zilnic. Dacă pacientul prezintă sensibilitate dentară, dureri sau orice alt simptom la nivelul danturii este esențial să se prezinte cât mai repede la medicul stomatolog. 

Pentru a elimina placa bacteriană este necesar să respecți o rutină zilnică corectă de îngrijire a danturii:

  • Periajul dentar reprezintă cel mai important aspect al igienei orale și trebuie realizat în fiecare zi, de cel puțin două ori, realizat în mișcări verticale, adică de la gingie spre vârful dintelui pentru a evita introducerea resturile alimentare între dinți (astfel pot apărea carii interdentare). Este foarte important ca această activitate să aibă la bază o pastă de dinți și o periuță potrivită danturii și experienței proprii cu sensibilitatea dentară.

  • Folosirea aței dentare, după realizarea periajului - ața dentară trebuie utilizată cu grijă de la gingie spre vârful dintelui, la baza spațiilor dintre dinți. 

  •  În completarea periajului și a aței dentare, este necesară și utilizarea apei de gură pentru a elimina resturile de placă bacteriană, rămase în urma realizării periajului și a folosirii aței dentare. Cantitatea care trebuie folosită este cea indicată pe eticheta produsului sau cea recomandată de către stomatolog (atenție - este contraindicată înghițirea apei de gură).

Cum se poate preveni depunerea de placă bacteriană? 

  • respectarea unei rutine zilnice de îngrijire a dinților

  • folosirea unei paste de dinți potrivite și a unei periuțe de dinți compatibile cu dantura proprie

  • evitarea consumului de alimente și lichide colorate și dulci

  • consumul de legume și fructe proaspete, bogate în minerale și vitamine

  • detartrajul dentar profesional realizat cu regularitate

  • sigilarea suprafețelor ocluzale cu sigilanți dentari

  • vizite la medicul stomatolog de cel puțin două ori pe an

 

Previous
Previous

Malocluziile dentare - Cauze și tratament

Next
Next

Gingivoplastia – remodelarea gingiei sănătoase