Gingivoplastia – remodelarea gingiei sănătoase

Gingivoplastia sau plastia gingivală este o intervenţie chirurgicală prin care se remodelează gingia sănătoasă care înconjoară dintele. Prin această intervenție (realizată de medicii parodontologi) se realizează rezecţia ţesutului gingival îmbolnăvit sau hiperplaziat, iar apoi se remodelează marginile gingivale restante în vederea obținerii unui aspect natural, sănătos. 

O gingie cu adevărat sănătoasă are o culoare roz deschis și este ferm ataşată de coletul dinţilor. Atunci când gingia se inflamează sau începe să-și modifice aceste caracteristici, este evidentă nevoia unui consult stomatologic care poate să determine dacă gingia devine laxă la contactul cu dintele şi permite formarea pungilor parodontale, sau se hiperplaziază şi acoperă o mare parte din suprafaţa coronară.

Cum se poate determina nevoia unei intervenții de tipul gingivoplastiei?

-       În cazul zâmbetului gingival (expunerea unei suprafeţe mari din gingie atunci când pacientul zâmbeşte: gingia coboară prea mult şi acoperă coroana dinţilor, aspectul fiind inestetic în zona frontală) 

-       În cazul gingivitei şi parodontitei (aceste afecțiuni modifică definitiv aspectul gingiei, chiar şi după remiterea bolii, prin hiperplazie şi reorientarea marginii gingivale.)

-       În cazul alungirii coroanei clinice a dintelui pentru îmbunătățirea retenției unei proteze 

-       în cazul unei carii radiculare sau orice alt proces patologic care evoluează subgingival necesită îndepărtarea gingiei pentru a asigura accesul şi vizibilitatea necesare tratamentului, urmată de remodelarea conturului gingival, la sfârşitul intervenţiei.

Cum se realizează procedura de gingivoplastie?

Înaintea de procedură, medicul stomatolog efectuează o igienizare completă a cavității bucale (periajprofesional şi detartraj dentar), prin care se îndepărtează resturile alimentare, placa bacteriană și microorganismele care ar putea vicia rezultatul final (ca infecţii postoperatorii). 

Gingivoplastia, ca și procedură, durează de la câteva minute până la o oră, în funcţie de suprafaţa gingiei remodelate, experienţa medicului stomatolog care performează și a instrumentelor folosite (bisturiu sau electrocauter). Intervenția nu este una dureroasă, însă medicul poate prescrie calmante, antibiotice, analgezice sau alte medicamente pe care le consideră potrivite pentru a diminua uşoarele dureri şi disconfortul experimentate de pacienţi postoperatoriu. După operație, se aplică un pansament chirurgical în vederea protejării zonei sensibilizate care va fi îndepărtat în următoarele 10 zile. În funcție de corectitudinea cu care este realizată intervenția, capacitatea de refacere a organismului și respectarea măsurilor de îngrijire postoperatorie, vindecarea se poate face în până la 2 săptămâni. Complicațiile la efectuarea gingivoplastiei sunt foarte rare (sângerări locale, leziuni ale țesuturilor moi, leziuni ale nervilor din apropiere etc.). În urma procedurii, pacientul trebuie să acorde o atenţie deosebită alimentelor consumate, evitându-le pe cele dure care-i pot leza gingia. De asemenea, medicul stomatolog îi va da pacientului sfaturi în ceea ce priveşte igiena orală, fiindcă gingia va fi mai fragilă încă 2-3 luni după intervenţie. 

Gingivoplastia este o tehnică cu numeroase avantaje care influenţează considerabil durata de viaţă a dinţilor şi păstrarea sănătăţii arcadelor. O pregătire adecvată preoperatorie şi respectarea indicaţiilor de după intervenţie dau rezultate mulţumitoare atât pentru pacient cât și pentru medicul practician.  

Vă așteptăm la una din clinicile Tiadent pentru consultații de specialitate și

sfaturi personalizate cu privire la menținerea sănătății dinților tăi! 

Previous
Previous

Ce este placa bacteriană și cum putem o putem evita?

Next
Next

Cum poți evita cariile dentare?