Ce trebuie să știi despre cancerul „gurii”

Cancerul oral (cancerul bucal sau cancerul „gurii”) este termenul general pentru cancerul care afectează interiorul gurii. Cancerul oral poate arăta ca o problemă obișnuită la nivelul buzelor sau în gură, cum ar fi pete albe sau răni care sângerează. Cancerul bucal poate apărea pe: buze, gingii, limbă, căptușeala interioară a obrajilor, „cerul” gurii sau sub limbă. Diferența dintre o problemă obișnuită și un potențial cancer este că aceste modificări în starea de sănătate nu dispar. Lăsat netratat, cancerul oral se poate răspândi în gură și în gât și în alte zone ale capului.

 

Semnele și simptomele cancerului oral pot include:

·      rană la nivelul buzei sau al gurii care nu se vindecă în maximum 2 săptămâni

·      pată albă sau roșiatică pe interiorul gurii

·      dinți slăbiți

·      excrescență sau o umflătură în interiorul gurii

·      dureri în gură

·      durere de ureche

·      înghițire dificilă sau dureroasă

 

Cine este afectat de cancerul bucal?

În general, aproximativ 11 persoane din 100.000 vor dezvolta cancer oral în timpul vieții lor. Bărbații sunt mai predispuși decât femeile să dezvolte cancer oral. Persoanele caucaziene sunt mai predispuse să dezvolte cancer oral decât persoanele de culoare.

 

Când trebuie să consultați un medic?

Faceți o programare la medicul dumneavoastră dacă aveți semne și simptome persistente care vă deranjează și care durează mai mult de două săptămâni. Medicul dumneavoastră va investiga cauzele cele mai comune pentru semnele și simptomele dumneavoastră, cum ar fi o posibilă infecție sau eventuale predispoziții genetice.

 

Este posibil să aveți o probabilitate mai mare de a face cancer bucal dacă:

·      fumați sau mestecați tutun

·      consumați mult alcool

·      aveți leucoplazie

·      ați fost expus la multă lumină solară sau la solarii, care pot cauza cancer de piele ce afectează buzele

·      ați mai avut cancer înainte

·      aveți un sistem imunitar slăbit, de exemplu, aveți HIV sau SIDA, sau luați medicamente imunosupresoare

·      ați trecut printr-o infecție cu papilomavirusul uman (HPV).

 

Cum reduceți riscul de cancer bucal

Nu puteți preveni întotdeauna cancerul bucal, dar există lucruri pe care le puteți face pentru a vă reduce șansele de a face acest lucru:

- să urmați o dietă sănătoasă, incluzând 5 porții de fructe și legume pe zi

- să faceți exerciții fizice în mod regulat

- să încercați să reduceți consumul de alcool

- să încercați să vă lăsați de fumat sau de mestecatul tutunului

 

Testele care depistează apariția cancerului oral includ: 

Examinarea fizică: Medicul dumneavoastră va examina întregul interior al gurii și ar putea pipăi în zone suspecte din cavitatea bucală. De asemenea, vă va examina capul, fața și gâtul pentru a vedea dacă există semne potențiale de precancer sau cancer.

Biopsia prin periere, numită și biopsie prin răzuire sau citologie exfoliativă: se folosește o perie mică sau o spatulă pentru a răzui ușor zona în cauză pentru a obține celule examinate pentru cancer.

Biopsie incizională: se vor îndepărta bucăți mici de țesut pentru a obține celule care vor fi examinate în laborator pentru a depista cancerul.

Laringoscopie indirectă și faringoscopie: se utilizează o oglindă mică pe un mâner lung și subțire pentru a vă examina gâtul, baza limbii și o parte din laringe.

Faringoscopie și laringoscopie directă (flexibilă): se poate folosi un endoscop pentru analizarea zonelordin gât și gură care nu pot fi văzute cu oglinda.

 

Testele de diagnosticare ajută la determinarea stadiului unui cancer. Un stadiu descrie localizarea unui cancer, dacă un cancer a crescut sau a pătruns la suprafața zonei în care a fost găsit. Testele verifică, de asemenea, dacă cancerul s-a mutat în alte zone ale corpului dumneavoastră. Stadiile pentru cancerul cavității bucale sunt:

TI: Tumora măsoară 2 cm sau mai puțin.

T2: Tumora măsoară până la 4 cm.

T3: Tumora este mai mare de 4 cm.

 

Cele trei opțiuni principale de tratament pentru cancerul bucal sunt chirurgia (intervenții precum chirurgie tumorală primară, glosectomie(1), mandibuloctomie(2), maxilectomie(3), biopsia ganglionului limfatic, disecția gâtului, reconstrucția ș.a.), radioterapia(4), chimioterapia(5) și imunoterapia(6). Discutați cu medicul dumneavoastră despre scopul, efectele secundare și modalitățile lor de gestionare pentru toate opțiunile. Medicul va lua în considerare mai mulți factori înainte de a vă recomanda tratamentul: tipul de cancer oral pe care îl aveți, dacă cancerul oral pe care îl aveți s-a răspândit de la locul inițial la alte părți ale gurii și gâtului sau la alte părți ale corpului, starea generală de sănătate și nu în ultimul rând vârsta dumneavoastră.

 

1.Glosectomie: este o intervenție chirurgicală prin intermediul căreia se îndepărtează o parte sau toată limba.

2.Mandibuloctomie: presupune îndepărtarea unei părți din mandibulă ca mai apoi aceasta să fie reconstruită cu adiție osoasă sau diferite materiale biocompatibile.

3.Radioterapia: utilizează fascicule puternice de energie pentru a distruge celulele canceroase sau pentru a le împiedica să crească.

4.Chimioterapia: utilizează medicamente anticancerigene care ucid celulele canceroase.

5.Imunoterapie: este un tratament împotriva cancerului care implică sistemul dumneavoastră imunitar pentru a lupta împotriva bolii. Tratamentul se numește uneori și terapie biologică.

Previous
Previous

Barodontalgia

Next
Next

Diabetul zaharat și bolile gingivale