Diabetul zaharat și bolile gingivale
Păstrarea sănătății gurii, a dinților și a gingiilor este o parte importantă a gestionării diabetului, mai ales că riscurile apariției unor probleme dentare precum boala parodontală sunt semnificativ mai ridicate.
Care este legătura dintre diabet și boala gingivală?
Boala gingivală este cauzată de un grup de bacterii din placa bacteriană care produce toxine care inflamează gingiile. Aceasta poate provoca pierderea osului din jurul dinților și în timp, recesiune gingivală. Agravarea acestor simptome poate duce la pierderea dinților, afecțiune cunoscută sub numele de parodontită.
Boala gingivală poate crește nivelul de zahăr din sânge, ceea ce poate agrava alte complicații ale diabetului, cum ar fi problemele cardiace, ale vaselor de sânge, ale ochilor, ale rinichilor și ale nervilor. Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 au de aproximativ trei ori mai multe șanse de a dezvolta probleme dentare decât persoanele care nu au diabet. Persoanele cu diabet de tip 1 sunt, de asemenea, mai expuse riscului.
Prea mult zahăr în sânge poate duce la mai mult zahăr în salivă, iar acest lucru creează terenul perfect de reproducere pentru un al doilea grup de bacterii producătoare de acid care atacă smalțul și dentina dinților, cauzând carii.
Îngrijirea dinților și a gingiilor ar trebui să fie o parte de bază a modului în care vă gestionați diabetul. Puteți preveni aceste potențiale complicații dacă le depistați din timp și dacă primiți tratamentul potrivit de la stomatolog.
Probleme dentare des întâlnite la persoanele care au diabet:
· infecții la nivelul țesuturilor moi și al oaselor care susțin dinții (parodontită) și mai multă recesiune gingivală
· carii dentare
· inflamație a gingiilor (gingivită)
· uscăciune a gurii (xerostomie), care vă crește riscul de carii dentare
· infecții fungice (afte bucale)
· gură iritată și dureroasă (care poate produce dificultăți în a purta proteze dentare)
· pierderea dinților
· abcese
Sfaturi pentru protejarea dinților și gingiilor în cazul persoanelor cu diabet zaharat:
Verificați regulat glicemia și încearcați să o mențineți în intervalul țintă.
Periați-vă de două ori pe zi - Dacă aveți recesiune gingivală, folosiți periuțe interstițiale pentru a curăța între dinți.
Programați-vă la cabinetul stomatologic - faptul că aveți diabet nu înseamnă că beneficiați de tratament dentar gratuit, dar trebuie să vă programați controale regulate.
Alegeți alimentele și băuturile potrivite - urmați o dietă sănătoasă, echilibrată și săracă în zahăr.
Nu fumați - fumatul vă slăbește sistemul imunitar, făcându-vă mai greu să luptați împotriva unei infecții gingivale. Iar odată ce aveți o boală gingivală, fumatul face mai dificilă vindecarea gingiilor.
Păstrați-vă proteza dentară curată. Nu o purtați atunci când dormiți. Asigurați-vă că o curățați în mod regulat, deoarece orice acumulare de bacterii poate provoca afte pe țesuturile moi de sub proteză.
Semnele timpurii ale problemelor bucale sunt lucruri precum sângerarea gingiilor, slăbirea dinților și respirația urât mirositoare. Dinții pot fi mai sensibili la băuturile calde sau reci sau vă pot durea pe măsură ce se dezvoltă carii. Dacă observați acestea, nu le ignorați și faceți o programare la cabinetul stomatologic. Obținerea unui tratament corect din timp poate preveni infecțiile severe, pierderea dinților și alte complicații ulterioare.