Cele mai des întâlnite materiale de obturație

Obturația dentară (sau comun denumită „plombă”) este un tratament stomatologic de restaurare care se folosește la repararea fracturilor dinților, a cariilor dentare, sau a altor daune produse la suprafața dinților.

Când vine vorba de tratarea leziunilor carioase, de uzură sau a accidentelor soldate cu fracturi, se urmărește obturarea acestora cu materiale provizorii sau definitive, care au rolul de a sigila și proteja straturile dentare. Mai mult, folosirea acestor materiale au scopul de a reface morfologia inițială a dinților. Când se execută o obturație, primul pas este de a îndepărta țesutul dentar afectat, urmat de curățarea zonei și refacerea suprafeței afectate cu material de obturație.  

Cele mai des întâlnite materiale de obturații sunt:

-       Materialele din glassionomer, pe bază de rășini compozite, care sunt estetice, rezist bine în mediul umed și eliberează continuu fluor, care creează o peliculă protectoare la nivelul dinților.

-       Rășinile compozite, utilizate în restaurările directe. Aderă rapid la suprafața dentară prin intermediul unui sistem adeziv, iar polimerizarea rășinilor compozite se realizează cu ajutorul unei lămpi UV. Din punct de vedere estetic, poate avea o varietate mare de nuanțe, luminozități și consistențe. Previn apariția bacteriilor și protejează apariția unor noi carii. După 2-3 de ani de utilizare însă, aceste rășini dobândesc o culoare gălbuie și sunt susceptibile uzurii mecanice și chimice (pot apare microfisuri sau abrazii).

-       Inlay-uri și onlay-uri din porțelan (incrustații), foarte rezistente și de lungă durată, care se folosesc pentru a acoperi o suprafață mai mare a dintelui. Acestea însă nu pot fi albite.

Obturațiile dentare rezistă o perioadă îndelungată de timp fără a fi nevoie să fie înlocuite, însă, în timpul procesului de masticație acestea se pot uza. De aceea este recomandată vizita la medicul stomatolog care poate restaura lucrarea în cel mai scurt timp, astfel încât situația dintelui să nu se agraveze, iar metoda de tratament să devină mai complicată și mai costisitoare. Înlocuirile acestor plombe sunt direct influențate de mărimea lor. O obturație mai mică va rezista mai mult decât o obturație de dimensiuni mari, însă, indiferent de mărimea sa, dacă plomba cade sau există fisuri în ea, aceasta trebuie înlocuită imediat.

Pentru a prelungi durata de viața a unei plombe dentare este nevoie de o rutină de îngrijire riguroasă:

  • periajul pe dinți de două ori pe zi,

  • folosirea aței dentare sau a periuțelor interdentare

  • utilizarea apei de gură antibacteriene,

    însoțite de vizitele bianuale la medicul stomatolog. Este important să înțelegem că pentru orice durere dentară se recomandă vizita la cabinetul medicului stomatolog: astfel, putem preveni agravarea problemei dentare, complicarea planului de tratament, respectiv creșterea costurilor cu rezolvarea problemei.  

Previous
Previous

Cel mai nou echipament #tiadent: ortopantomograful DENTRI Sα

Next
Next

Cauzele parodontozei