Cele mai frecvente 7 urgențe stomatologice
Carie dentară, boală gingivală, un dinte ciobit? Acestea sunt doar câteva dintre cele mai frecvente urgențe dentare. Este adevărat că prevenția este cea mai bună modalitate de a vă păstra sănătatea orală însă știind ce trebuie să faceți atunci când apare o urgență vă va ajuta să preveniți daunele pe termen lung. Un tratament de prim-ajutor adecvat aplicat la momentul potrivit vă poate păstra sănătatea orală într-o formă bună o perioadă îndelungată de timp. Așadar, care sunt cele mai frecvente urgențe stomatologice și cum ar trebui să le prevenim?
1. Durere de dinți
Durerea nu este niciodată un semn bun: ea poate indica mai multe afecțiuni, inclusiv carii dentare. Și, în timp ce unele dureri de dinți pot fi gestionate fără tratament de urgență, anumite semne - cum ar fi umflarea - necesită o atenție urgentă. Evitați să apelați la remedii comune, cum ar fi administrarea de aspirină sau alte analgezice, deoarece contactul cu gingia afectată poate arde țesutul. În schimb, aplicați o compresă rece pe partea exterioară a obrazului și apelați la o clinică stomatologică pentru îngrijiri de urgență.
2. Dinți ciobiți sau sparți
Ai mușcat ceva prea tare? Un dinte ciobit sau spart nu îți poate strica doar zâmbetul tău - poate și să doară. Clătiți-vă gura cu apă caldă și aplicați o bucată de tifon la locul sângerării. Apoi, aplicați o compresă rece pe partea feței cea mai apropiată de dintele spart sau ciobit pentru a reduce umflarea și a ameliora durerea. În timp ce căutați asistență stomatologică de urgență, este important să nu mușcați din alimente tari și crocante, sau să practicați sport sau alte activități care pot provoca ruperea sau ciobirea dinților.
3. Dinte lovit
În mod similar, așa cum ați trata un dinte ciobit sau spart, ridicați dintele de coroană și clătiți rădăcina doar dacă este murdară. În caz contrar, evitați să frecați și să îndepărtați fragmentele de țesut atașate. În funcție de rană, este posibil să puteți pune dintele la loc, dar aveți grijă să nu-l împingeți în alveolă. Cu cât puteți face acest lucru mai repede - în mod ideal în decurs de o oră - cu atât mai mari sunt șansele de a salva un dinte doborât și de a-l repune la locul lui. Dacă nu puteți reintroduce dintele, puneți-l într-o cană mică cu lapte sau apă cu puțină sare. Acest lucru va ajuta la conservarea dintelui la timp pentru o restaurare de urgență la o clinică stomatologică de specialitate.
4. Pierderea unei obturații sau a unei coroane
Coroanele și plombele restabilesc dinții deteriorați anterior, readucându-i la aspectul și funcția optimă. Așadar, atunci când acestea se sparg sau se desprind, trebuie să le tratați imediat pentru a evita alte daune sauapariția unei noi infecții. În timp ce aștepți să primești asistență stomatologică de urgență, aplică o bucată de gumă fără zahăr în cavitate pentru a încetini degradarea.
5. Ortodonție ruptă
Aparatele ortodontice sunt rezistente - aceste sârme și suporturi metalice sunt concepute pentru a rezista la uzura zilnică cu mestecatul, mâncatul și chiar vorbitul. Dar, chiar și așa, se pot rupe sau pot ieși în afară și îți pot înțepa obrazul și gingiile. Acest lucru nu numai că provoacă disconfort, dar poate încetini sau chiar inversa progresul în alinierea și îndreptarea dinților. Când se întâmplă acest lucru, puteți încerca să împingeți firul rupt într-o poziție mai confortabilă. Dacă acest lucru nu este posibil, acoperiți capătul expus cu ceară ortodontică, un mic tampon de vată sau o bucată de tifon. Oricât de deranjant ar fi, nu tăiați sârma pentru a evita înghițirea.
6. Abcesul
Infecțiile din gură, mai ales în apropierea rădăcinii unui dinte sau în spațiul dintre dinți și gingii, dacă nu sunt tratate, se pot răspândi la dinții și țesutul gingival din jur și chiar la restul corpului. Nu sunteți sigur dacă aveți un abces? Verifică-ți gingiile pentru a vedea dacă ai un punct umflat dureros, asemănător unui coș. Clătiți-vă gura cu o soluție ușoară de apă și aplicați gheață pe zona umflată pentru o ușurare temporară. Programați de urgență un consult la cabinetul stomatologic.
7. Sângerare și durere după o extracție dentară
Este normal să aveți dureri și sângerări postoperatorii, dar dacă acestea persistă chiar și o oră mai târziu,trebuie să vă adresați de urgență medicului stomatolog.Între timp, puneți un tifon gros peste locul extracției și aplicați presiune prin mușcarea din tifon. Evitați să vă clătiți, să beți sau să mâncați, să scuipați sau să fumați. Medicul specialist va interveni de urgență pentru a preveni complicațiile.
Ai o urgență stomatologică?
Sună la unul din numerele de telefon ale #tiadent
și programează-te la o intervenție!