Tratamentul de canal pentru copii: Ce trebuie să știe părinții

tratament de canal clinica stomatologica tia dent iasi

Dacă sunteți părintele unui copil care are nevoie de tratament de canal, există câteva lucruri pe care trebuie să le aveți în vedere: 

În primul rând, este important să știți că tratamentele de canal sunt proceduri comune, sigure și simple. Un tratament de canal va elimina durerea, disconfortul copilului dumneavoastră, și mai ales trauma. În plus, întreaga echipă stomatologică de la Clinica Tia Dent este dedicată să vă facă pe dumneavoastră și pe copilul dumneavoastră să vă simțiți confortabil și în largul vostru în timp ce vă aflați în grija noastră.

 

Ce este un tratament de canal?

Atunci când un dinte este deteriorat, pulpa situată în interiorul dintelui se poate inflama și poate crea mediul ideal pentru dezvoltarea unei infecții. Dacă nu este tratată, infecția se poate răspândi la rădăcina dintelui și poate forma un abces. Scopul unui tratament de canal este de a elimina infecția, păstrând în același timp dintele, țesutul gingival și osul de susținere. Tratamentele de canal radicular sunt aceleași pentru copii ca și pentru adulți. Cu toate acestea, medicul specialist vă poate recomanda un sedativ dacă copilul dumneavoastră este foarte mic, anxios sau are nevoi speciale. Mulți pacienți adulți au nevoie doar de un anestezic local.

 

Procedura de tratament de canal se realizează pe parcursul a două programări. Prima se desfășoară astfel:

1.         Copilului dumneavoastră i se administrează un sedativ sau un anestezic local.

2.         Se folosește un baraj dentar pentru a izola dintele infectat.

3.         Coroana dintelui este deschisă și pulpa infectată este îndepărtată cu ajutorul unor instrumente dentare de mici dimensiuni.

4.         Zona, inclusiv rădăcinile afectate, este curățată, dezinfectată și sterilizată pentru a elimina bacteriile.

5.         Se plasează o obturație temporară în interiorul coroanei pentru a proteja dintele.

6.         Dacă infecția s-a răspândit dincolo de rădăcini, se pot prescrie antibiotice.

Se programează o a doua programare după finalizarea tratamentului cu antibiotice. A doua programare include următorii pași:

1.         Se îndepărtează obturația temporară.

2.         Canalul radicular este umplut și sigilat definitiv.

3.         O obturație permanentă sau o coroană pediatrică restabilește dimensiunea, forma și funcția inițială a dintelui.

 

Când au nevoie copiii de canalul radicular?

Nu este neobișnuit pentru copii să aibă nevoie de tratamente de canal. De fapt, copiii au adesea nevoie de tratamente de canal din cauza rănilor sau a cariilor dentare severe. De exemplu, o lovitură la nivelul feței în timpul practicării unui sport poate deteriora un dinte și poate provoca inflamații și infecții. Dacă fisura dintelui ajunge la țesutul moale din interior, poate fi nevoie de un canal radicular pentru a elimina infecția.

Igiena orală precară și obiceiurile alimentare nesănătoase pot duce la apariția cariilor la copii. Dacă nu sunt abordate, aceste carii pot progresa în infecții dentare grave care necesită tratamente la nivelul canalelor radiculare, iar vizita la cabinetul stomatologic este singura modalitate de a determina dacă copilul dumneavoastră are nevoie de un tratament de canal.

 

Este dureros un tratament de canal?

Infecția din interiorul dintelui copilului dumneavoastră îi provoacă, fără îndoială, dureri severe. În timpul procedurii însă, copilul dumneavoastră nu ar trebui să simtă nicio durere datorită anestezicului local sau a sedativului. După aceea, va simți un oarecare disconfort și sensibilitate. Ibuprofenul și alte analgezice îl vor ajuta să gestioneze orice durere.

 

Nu va cădea dintele oricum?

Dinții de lapte ai copilului dumneavoastră vor cădea singuri. Cu toate acestea, trebuie să fie îngrijiți corespunzător până la momentul respectiv. Pierderea unui dinte de lapte prea repede poate avea implicații negative pentru sănătatea orală a copilului dumneavoastră.

Desigur, dinții de lapte ajută la mestecat și vorbit. Ei sunt, de asemenea, vitali pentru dezvoltarea sănătoasă a dinților permanenți ai copilului dumneavoastră. Îndepărtarea timpurie a unui dinte de lapte poate cauza o nealiniere permanentă a dinților adulți și deteriorarea maxilarului. Prin urmare, este important să păstrați dintele de lapte ori de câte ori este posibil.

 

Semne că copilul dumneavoastră are nevoie de un tratament de canal:

  • Copilul dumneavoastră se plânge de dureri intense de dinți.

  • Au probleme de masticație.

  • Sunt sensibili la temperaturile alimentelor și băuturilor.

  • Unul dintre dinții lor este decolorat.

  • Respirația lor are un miros neplăcut.

  • Gingiile lor sunt umflate, roșii sau sângerânde.

  • Au febră și par letargici.

 

Prevenirea tratamentului de canal

Nu există nicio modalitate de a preveni deteriorarea dinților în urma unui accident sau a unei leziuni (cu excepția unei protecții bucale personalizate pentru sport). Cu toate acestea, o igienă orală adecvată poate preveni cariile dentare și necesitatea unui viitor tratament de canal. Este esențial să vă învățați copilul cum să aibă grijă de dinții săi, precum și importanța unei bune sănătăți orale. Asigurați-vă că se spală pe dinți de două ori pe zi, că folosește ața dentară o dată pe zi, că mănâncă mese sănătoase și că bea multă apă în loc de băuturi zaharoase.

Previous
Previous

Ce este un irigator bucal?

Next
Next

Cele mai frecvente 7 urgențe stomatologice