Top 10 cele mai comune probleme dentare ale generației noastre

Problemele dentare sunt unele dintre cele mai frecvente probleme de sănătate pe care majoritatea oamenilor le vor experimenta în viața lor. În acest articol, vom aborda cele mai frecvente 10 probleme dentare cu care vă puteți confrunta. Multe dintre acestea sunt simplu de tratat, dar sunt și mai ușor de prevenit. Unele dintre ele sunt pur cosmetice, în timp ce altele pot avea implicații grave asupra sănătății dacă nu sunt tratate. Așadar, care sunt cele mai frecvente probleme dentare ale generației noastre?

 

1.     Durerea de dinți

O durere de dinți, ca orice altă durere, este modul în care corpul tău îți spune că ceva nu este în regulă. Poate fi ușoară și temporară, sau poate fi severă, de lungă durată și debilitantă.

O durere de dinți poate fi cauzată de:

·      carii

·      infecție a nervului

·      traumă la nivelul dintelui

·      eșecul unui tratament de restaurare (obturații, coroană)

·      scrâșnirea dinților și/sau

·      boli ale gingiilor.

Dacă o durere de dinți durează mai mult de 24 până la 48 de ore, cauzează dureri extreme sau este asociată cu alte simptome, cum ar fi umflarea, cel mai bine este să consultați un dentist cât mai repede posibil. Durerile de dinți severe sau de lungă durată sunt adesea clasate ca fiind „urgente”, deoarece indică de obicei o problemă care necesită o atenție imediată.

 

2.     Cariile dentare

Caria apare atunci când smalțul și/sau dentina dintelui începe să se descompună din cauza eliberării de acid de către bacteriile care consumă zaharuri (glucoză) pe dinții, limba, pereții cavității bucale sau în salivă. Acest lucru se va întâmpla dacă dinții nu sunt curățați corespunzător în mod regulat și/sau sunt expuși la o dietă bogată în zaharuri.

Cel mai simplu mod de a preveni cariile dentare este să vă spălați bine dinții de cel puțin două ori pe zi cu pastă de dinți fluorurată și să folosiți zilnic ața dentară. Controalele regulate la medicul stomatolog vor ajuta, de asemenea, identificarea oricăror dinți care ar putea să nu primească suficientă atenție.

Consumul redus de alimente zaharoase sau bogate în amidon va ajuta, de asemenea, la minimizarea riscului de carii dentare. Se crede adesea că zahărul în sine este cel care provoacă carii. În realitate, zahărul hrănește bacteriile din gură. Bacteriile produc apoi acid ca produs secundar care duce la apariția cariilor dentare.

Caria dentară trebuie tratată de către un stomatolog cât mai curând posibil pentru a evita complicațiile pe termen lung.

Dacă nu este tratată, cariile dentare pot duce la:

·      infecții în profunzimea dintelui

·      slăbirea dintelui până la punctul în care acesta se rupe și/ sau

·      eventuala pierdere a dintelui.

 

3.     Implanturile dentare

Implanturile dentare reprezintă unul dintre cele mai mari progrese moderne în stomatologie. Acestea permit stomatologilor să înlocuiască dinții până la rădăcină, ceea ce niciun alt tratament nu poate face. Instalat și îngrijit corespunzător, un implant dentar va rezista decenii. Cu toate acestea, există câteva motive pentru care un implant ar putea ceda:

·      infecții cauzate de o igienă orală precară,

·      poziționarea necorespunzătoare a implantului original,

·      volum osos insuficient în maxilar,

·      traumatisme și/sau

·      afecțiuni de bază/sistemice, cum ar fi diabetul sau fumatul.

·      gingivita,

·      parodontita.

 

4.     Pierderea unei coroane dentare

O coroană dentară este utilizată pentru a repara un dinte ciobit sau spart sau pentru a acoperi un implant dentar. Uneori, acestea se pot desprinde și pot să cadă.

Există mai multe motive pentru care un pacient poate pierde o coroană. Traumatismele fizice sunt cele mai frecvente. Este, de asemenea, posibil ca coroana să nu fi fost cimentată corespunzător în poziție sau să nu se potrivească bine (în cazuri foarte rare).

Infecția, boala și deteriorarea continuă a dintelui subiacent pot duce, de asemenea, la pierderea unei coroane. În acest caz este foarte important să reveniți imediat în cabinetul stomatologic pentru o evaluare în vederea înlocuirii acesteia.

 

 5. Șlefuirea dinților

Bruxismul, sau scrâșnitul dinților, este de obicei un comportament subconștient. De obicei, oamenii scrâșnesc din dinți în mod subconștient atunci când sunt stresați, anxioși, entuziasmați sau chiar în timp ce dorm. Acest lucru duce la uzura dinților, crescând riscul apariției de așchii, fisuri și tratamente de restaurare eșuate.

Modificările comportamentale și ale stilului de viață pot ajuta la atenuarea scrâșnirilor în timpul zilei. Participarea la activități odihnitoare, cum ar fi citirea unei cărți înainte de culcare, poate preveni scrâșnirea dinților pe timp de noapte. Se poate realiza o gutieră personalizată pentru utilizarea pe timp de noapte pentru a proteja dinții de efectele negative ale bruxismului.

 

6. Uzarea dentară

Dinții noștri se uzează în timp - este o consecință inevitabilă a utilizării lor în fiecare zi. Și, pe măsură ce asistența medicală se îmbunătățește în rândul populației generale, oamenii trăiesc mai mult și își păstrează dinții naturali mai mult timp. Acest lucru înseamnă că pacienții cu dinți uzați devin tot mai frecvenți, în special la generațiile mai în vârstă. Șlefuirea dinților poate accelera procesul natural de uzură. Acest lucru poate avea ca rezultat faptul că pacienții mai tineri au dinți care sunt semnificativ uzați cu mult înainte de vreme. Dinții uzați pot fi abordați cu fațete sau coroane dentare. Netratarea acestora poate duce la faptul că dinții devin susceptibili la deteriorări, precum și la dificultăți de masticație.

 

7. Sensibilitatea dentară

Atunci când simțiți o durere bruscă ca răspuns la diferite temperaturi, cum ar fi atunci când mâncați înghețată sau beți o băutură fierbinte, se poate spune că aveți sensibilitate dentară. 

Sensibilitatea dentară indică, de obicei, faptul că smalțul se uzează, expunând țesuturile dure sensibile de dedesubt. Sunt disponibile paste de dinți speciale care ajută la blocarea micilor tuburi din dentină care vă fac dinții sensibili. La fel ca o durere de dinți și cariile dentare, sensibilitatea dentară poate indica o problemă de fond care trebuie abordată de un medic dentist cât mai curând.

 

8. Sângerarea gingivală

Gingiile care sângerează sunt un semn de gingivită. Boala gingivală este ușor de prevenit printr-o bună igienă orală. Periajul și folosirea aței dentare pot trata chiar și cazurile ușoare. Lăsată netratată, boala gingivală poate progresa în boala parodontală, în care sistemul imunitar atacă osul din jurul rădăcinii unui dinte.

Acest lucru poate duce la

·      pierderea volumului osos din maxilar

·      pierderea în cele din urmă a dintelui, și/ sau

·      risc crescut de boli cardiovasculare și de naștere prematură

 

9. Retracție gingivală

Retragerea gingiilor este atunci când gingiile încep să se micșoreze față de dimensiunea lor inițială, dezvăluind mai mult dintele și dându-i un aspect alungit. Acest lucru este de obicei legat de boala gingivală și de parodontită. Recesiunea gingivală nu este reversibilă, deși grefele de gingie sunt posibile, dar nu întotdeauna au succes.

 

10. Respirație urât mirositoare

Respirația urât mirositoare poate proveni din gură sau din sistemul digestiv. Pentru respirația urât mirositoare din gură, cauza este de obicei o infecție sau o boală - boala gingivală, parodontită și / sau un abces.

 

O igienă orală adecvată poate preveni majoritatea acestor cauze. În cazul în care cariile sau infecția s-au instalat deja, vizita la medicul stomatolog pentru a trata problema de bază este cea mai bună cale de acțiune. Respirația urât mirositoare ar trebui să se rezolve la scurt timp după ce problema este tratată. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că genetica poate juca și joacă un rol în sănătatea noastră orală. Dinții strâmbi, de exemplu, sunt de obicei rezultatul geneticii mai degrabă decât al factorilor de mediu. De asemenea, genetica ne poate face mai sensibili la infecții și carii. Forma naturală a gurii noastre ar putea însemna că suntem mai predispuși să ne scrâșnim dinții.

Putem face multe pentru a preveni problemele, dar uneori lucrurile sunt dincolo de controlul nostru. De aceea este foarte important să mergem la stomatolog în mod regulat. Aceștia pot identifica zonele cu probleme cu mult înainte ca acestea să aibă un efect serios asupra sănătății dumneavoastră.

Dacă vă confruntați cu una dintre aceste probleme sau doriți să încercați să le preveniți, contactați echipa de la Tia Dent Clinic Iași pentru a programa un consult. Veți primi o examinare și o curățare amănunțită și, dacă este necesar, un plan de tratament pe care îl putem folosi pentru a vă readuce sănătatea dentară pe drumul cel bun.

Previous
Previous

Cele mai frecvente 7 urgențe stomatologice

Next
Next

Resorbția osoasă