Cele mai frecvente mituri din stomatologie
Există o mulțime de prejudecăți și informații eronate în ceea ce privește sănătatea orală, fapt care maschează, printre altele, frica de stomatolog sau justificarea amânării vizitei la cabinetul stomatologic. Deși menținerea sănătății dinților este un proces care necesită un minim de efort din partea noastră, acordând atenție acestor mituri, putem dezvolta practici necorespunzătoare care pot cauza distrugeri ireversibile la nivelul întregului organism.
1. Nu merg la stomatolog pentru că sunt însărcinată și îmi este frică să nu fie afectat fătul.
Greșit: Există tratamente care se efectuează cu maximă precauție chiar și în perioada de sarcină. Medicii recomandă ca între lunile 1-3 să se efectueze doar urgențele, între lunile 4-6 se pot efectua diverse tratamente stomatologice mai complexe iar în ultimele luni de sarcină sunt de evitat extracțiile dentare.
2. Am puroi la dinți – mă tratez singur cu antibiotice în loc să merg la dentist.
Greșit: Medicul specialist este cel care decide gravitatea situației, după un consult amănunțit, respectiv poate stabili medicamentația adecvată. De cele mai multe ori, medicația neasistată de medic poate cauza probleme de sănătate ireversibile.
3. Cu cât freci mai tare dinții, cu atât îi cureți mai bine.
Greșit: Un periaj mult prea agresiv, cu o periuță de dinți cu perii duri, poate să erodeze smalțul dinților, și să permită apariția cariilor.
4. Zahărul este principala cauză a cariilor dentare.
Parțial greșit: Consumul excesiv de zahăr afectează dinții, dar nu este singurul care afectează smalțul dentar. Carbohidrații, băuturile carbogazoase sau alimentele dure și abrazive pot afecta smalțul în egală măsură. Un consum responsabil însă și o rutină de îngrijire a dinților riguroasă poate menține sănătatea dentară o perioadă îndelungată de timp.
5. Dacă utilizez gumă de mestecat, nu mai este nevoie să mă spăl pe dinți.
Parțial greșit: Este adevărat faptul că guma de mestecat fără zahăr (în special special cea care conține xylitol) poate proteja dinții, pentru că guma de mestecat încurajează producția de salivă. Aceasta ajută la îndepărtarea acizilor produși de alimente și care afectează smalțul. Cu toate acestea, guma de mestecat nu poate elimina placa bacteriană de pe suprafața dinților, așa cum se întâmplă în cazul periajului dentar.
6. Mi se pune tartru pe dinți, deși mă spăl de 2 ori pe zi.
Greșit: Chiar și la un periaj executat corect, tartrul se mai poate depune, dar în cantități mult mai mici, comparativ cu lipsa totală a periajului sau, mai frecvent, cu periajul incorect.
7. Detartrajul îmi slăbește gingia și o să îmi cadă dinții.
Greșit: Detartrajul curăță dinții și suprafața gingiei, dar nu afectează rădăcinile dinților în profunzime. Una din afecțiunile care pot afecta gingia, respectiv pot cauza căderea dinților (pe lângă traumatismele mecanice) este parodontoza, al cărui diagnostic se poate întări doar după un consult la medicul parodontolog.
8. Dacă nu te doare nimic, nu trebuie să mergi la dentist.
Greșit: Multe dintre miturile dentare nu prezintă simptome în stadiu inițial. Însă atunci când apare durerea, problema este mult mai greu de tratat. În cazul unei carii de exemplu, durerea poate duce la un tratament de canal sau chiar la extracția dintelui, lucru care ar fi putut fi evitat cu un simplu control de rutină. Scopul vizitei la stomatolog este acela de a preveni problemele dentare, de a proteja dinții și de a descoperi înainte de a deveni o problemă.
9. Mi-am pus proteză dentară, deci nu mai trebuie să-i spăl.
Greșit: Indiferent de lucrarea protetică pe care o avem, nu trebuie să ne oprim din a ne spăla dinții regulat. Lucrarea protetică redă funcționalitatea dinților, dar nu înlocuiește îngrijirea dinților, respectiv a cavității bucale.
10. Mi-am scos nervul, deci nu o să mă mai doară niciodată.
Parțial greșit: Dacă tratamentul endodontic nu a fost executat corect, mai devreme sau mai târziu pot apărea dureri. Dacă vizităm mai des cabinetul stomatologic însă, putem să stabilim – înainte să apară durerea – cea mai bună schemă de tratament pentru problema noastră dentară.
Este important să reținem că multe dintre miturile stomatologice nu au fundament științific, de aceea, cel mai corect este să urmăm indicațiile medicului stomatolog. Astfel ne putem bucura de o dantură sănătoasă, un zâmbet impecabil și o stare generală foarte bună cât mai mult timp.