Cum alegem apa de gură care ni se potrivește?

Dacă medicul stomatolog tocmai v-a recomandat să începeți să folosiți o apă de gură, s-ar putea să fiți derutat de toate opțiunile disponibile pe piață. Când ajungeți la raionul de produse pentru igiena orală și reperați produsele de tip apă de gură, puteți observa că sunt evidente culorile și promisiunile comerciale diferite, cum ar fi că „previn cariile”, că „întăresc smalțul” sau că „împrospătează respirația”. Din postura de consumator, cel mai probabil presupuneți că totul se reduce la alegerea celei mai bune arome: mentă, eucalipt sau fructe de pădure însă în realitate, apa de gură are un rol foarte important în construirea unui ritual sănătos, consistent și susținut de îngrijire a dinților.

Apa de gură este formulată pentru a aborda diferite probleme de sănătate orală, cum ar fi bolile gingivale, cariile, sensibilitatea, respirația urât mirositoare și uscăciunea gurii. Nu există o „cea mai bună” apă de gură, dar pentru a alege cea mai potrivită formulă pentru nevoile tale de sănătate dentară, ține cont de aceste sfaturi:

 

1. Ai gura uscată? Alege o apă de gură fără alcool.

Alcoolul este ingredientul cel mai frecvent din formula apei de gură, însă acesta poate provoca o uscăciune și o iritare deranjantă la nivelul țesuturilor din gură, iar în cazul persoanelor care suferă deja de uscăciune a gurii din cauza medicamentelor sau a tratamentului împotriva cancerului, poate crea complicații neplăcute, devenind mediul propice pentru dezvoltarea bacteriilor, înrăutățind astfel cariile dentare și respirația urât mirositoare.

 

2. Te confrunți cu un caz complex de placă bacteriană? Evită să folosești apa de gură „cosmetică” și alege-o pe cea terapeutică. Cea din urmă are beneficii clinice, cum ar fi prevenirea cariilor sau suport în tratarea gingivitei. Apa de gură cosmetică, pe de altă parte, „doar împrospătează respirația” și poate conține, de asemenea, zaharuri și arome care pot dăuna dinților. Pentru controlul plăcii bacteriene, căutați ape de gură care sunt antimicrobiene, antiseptice sau care luptă împotriva germenilor. Acestea conțin ingrediente precum cetilpiridiniu, clorhexidină sau uleiuri esențiale. Acestea omoară bacteriile care cauzează formarea plăcii de-a lungul liniei gingivale reducând acumularea de tartru și riscul apariției la boli ale gingiilor.

 

3. Predispus la carii? Alege o apă de gură fără zaharuri, cu adaos de fluor.

Utilizatorii predispuși la carii ca cei care consumă multe băuturi zaharoase sau care au deja probleme cu smalțul dinților ar trebui să caute ape de gură care combat cariile și care susțin remineralizarea smalțului (stratului protector al dinților) - înainte de formarea unei carii.

 

4. Vrei să eviți petele și să ai o dantură albă? Evită apele de gură care conțin fluorură antibacteriană. Este foarte eficientă în reducerea respirației urât mirositoare, dar vă poate decolora zâmbetul.

Căutați ape de gură pe bază de peroxid de carbamidă sau peroxid de hidrogen. Rețineți doar că poate fi nevoie de aproximativ 12 săptămâni de utilizare continuă înainte de a vedea rezultate.

 

În lipsa unui sfat concret din partea medicului stomatolog, diversitatea produselor de acest tip poate fi copleșitoare, de aceea este important să nu te lași descurajat. În cele din urmă vei găsi produsul care se potrivește nevoilor tale orale.

Previous
Previous

Cum ne deplasează aparatul dentar dinții și ce probleme ne rezolvă

Next
Next

Ce duce la retragerea gingiilor?