Cum ne deplasează aparatul dentar dinții și ce probleme ne rezolvă

Aparatul dentar poate obține rezultate incredibile pentru pacienții care, altfel, ar avea de suportat o viață întreagă de probleme cosmetice și medicale. În cele ce urmează vă ajutăm să înțelegeți care este biomecanica aparatului dentar și care este întregul proces.

 

Cum deplasează aparatul dentar dinții?

Aparatul dentar funcționează prin exercitarea unei presiuni constante asupra dinților și maxilarelor pentru a le schimba poziția și a modifica zâmbetul. Bracket-urile lipite de dinți țin arcul de sârmă în poziție, care exercită presiune asupra dinților. În timp, dinții se deplasează în poziția dorită. Țesutul moale care înconjoară dinții și osul sunt ligamentele parodontale. Aceste ligamente țin dinții în poziție și se pot întinde sau comprima pe măsură ce dinții se mișcă. Atunci când aparatul dentar mută un dinte spre dreapta, ligamentul din dreapta se comprimă și se formează os nou în stânga pentru a umple golul.

 

Corectarea supraaglomerării dentare

Supraaglomerarea apare atunci când maxilarul este prea mic și/sau dinții sunt prea mari. Aparatul dentar deplasează dinții individuali înapoi, înainte și transversal pentru a face suficient spațiu pentru ca dinții să stea în rând, unul lângă altul. Unii pacienți mai tineri cu supraaglomerare dentară beneficiază de un expander pentru a mări dimensiunea maxilarului. În cazul în care palatul a fuzionat deja, pacientului ar putea fi nevoit să i se plaseze niște ace mici de la expander în cerul gurii pentru a ajuta la expansiune, sau va fi solicitată asistența unui chirurg oral și maxilo-facial pentru a face niște incizii de o parte și de alta a maxilarului superior pentru a permite expanderului să extindă structura maxilarului. Extracția unui dinte poate fi, de asemenea, frecvent luată în considerare ca o alternativă pentru a face mai mult loc. Bineînțeles că specialiștii ortodonți vor analiza toate opțiunile potrivite pentru problemă dumneavoastră.

 

Corectarea mușcăturii (supramușcare, submușcare)

O supramușcare - cunoscută și sub numele de malocluzie de clasa 2, divizia 1 - este caracterizată de dinții superiori care sunt poziționați mai înainte și mai înspre în față decât dinții inferiori. În esență, dinții de sus se suprapun pe dinții de jos. Pentru a trata această supramușcare, dinții frontali superiori pot fi mutați în sus, dinții frontali inferiori pot fi mutați în jos sau o combinație a ambelor sau dinții inferiori din spate pot fi aduși în sus pentru a face ca maxilarul inferior să se deschidă ușor. Pentru gestionarea supradentației sau a proeminenței, dinții din față pot fi mutați înainte sau dinții inferiori pot fi mutați înainte sau o combinație a ambelor, în funcție de circumstanțele individuale ale pacientului. Aparatul dentar face acest lucru prin aplicarea unei presiuni constante pentru a muta încet dinții în poziția dorită. Pe măsură ce dinții se mișcă, osul din jurul lor își schimbă forma pentru a se adapta la noua lor poziție.

 

Mișcarea dinților înspre înainte

Oamenii se gândesc la aparatul dentar ca fiind capabil să împingă dinții spre palat, dar aparatul dentar poate, de asemenea, să tragă dinții în față cu un arc de sârmă cu memorie din nichel/titan. Firul este îndoit pentru a se întâlni cu bracketul de pe dinte, dar, cu timpul, firul revine la forma sa inițială de U, purtând dintele înainte.

 

Ce probleme sunt de obicei rezolvate mai întâi cu aparatul dentar?

Pentru majoritatea pacienților, faza de tratament este împărțită în trei etape:

 

1. Nivelarea și alinierea

Prima etapă constă în deplasarea dinților astfel încât aceștia să stea unul lângă altul. Dinții se pot mișca în sus sau în jos și transversal, astfel încât marginea dinților să fie în linie dreaptă.

 

2. Probleme de mușcătură

A doua etapă constă în ajustarea aparatului dentar pentru a corecta orice problemă de mușcătură - o mușcătură excesivă, o mușcătură inferioară sau o mușcătură încrucișată. Pentru pacienții care au unul sau mai multe spații între dinți, vom închide, de asemenea, spațiile în această fază.

 

3. Reglarea fină

În timpul ultimelor luni de tratament, vom finaliza orice ajustare fină și aranjare, astfel încât toți dinții să fie în cea mai bună poziție înainte de a scoate aparatul dentar.

 

Când veți începe să vedeți rezultatele?

Aparatul dentar aplică o presiune constantă, însă dinții nu se vor mișca în fiecare zi. Este posibil să observați că dinții dumneavoastră sunt dureroși timp de câteva zile după o ajustare, în timp ce se obișnuiesc cu noua presiune. În restul timpului, înainte de următoarea programare, aparatul dentar vă menține dinții în poziția dorită. 

Aparatul dentar trebuie să deplaseze dinții încet pentru confort și eficacitate. Dacă un ortodont încearcă să mute dinții prea repede, nu numai că este dureros, dar poate deteriora rădăcinile dinților și osul din jurul dinților dumneavoastră. Dinții noștri au nevoie de timp pentru a se deplasa în poziția dorită și pentru ca osul să se reabsoarbă sau să facă os nou, în funcție de direcția în care se deplasează dinții.

Fiecare caz ortodontic este diferit. Unele persoane care au nevoie doar de modificări minore, cosmetice ale dinților lor pot purta aparat dentar pentru doar șase luni. Alți pacienți care au nevoie de un tratament complex pentru a rezolva mai multe probleme ortodontice ale dinților și maxilarului lor, pot avea nevoie să poarte aparat dentar pentru o perioadă de până la trei ani.

Previous
Previous

Cum ne putem reface zâmbetul dacă avem dinți lipsă?

Next
Next

Cum alegem apa de gură care ni se potrivește?