Cum ne putem reface zâmbetul dacă avem dinți lipsă?
Un set de dinți sănătoși nu numai că vă ajută să afișați un zâmbet fantastic, dar vă ajută și să vă mențineți o stare generală de sănătate bună. Absența unuia sau a mai multor dinți îngreunează mestecatul, vorbitul și simpla interacțiune umană. Numărul persoanelor care suferă de lipsa dinților este, din nefericire, unul destul de mare. Evoluția proceselor tehnologice însă oferă mai multe opțiuni celor care din diferite cauze prezintă dinți lipsă și doresc să redea funcționalitatea zâmbetului lor.
Implant dentar
Un implant dentar presupune o procedură chirurgicală prin care o rădăcină dentară de înlocuire este plasată și fuzionată cu osul maxilar. În timp ce implanturile dentare funcționează bine atunci când se înlocuiește un singur dinte, acestea pot să nu fie cea mai bună opțiune pentru înlocuirea unui set mai mare de dinți. Implanturile dentare oferă aspectul și senzația dinților naturali și pot dura ani de zile, fără a fi nevoie să fie reparate sau înlocuite. Cu toate acestea, deoarece un implant dentar necesită o intervenție chirurgicală și costă de obicei mai mult decât punțile sau protezele dentare, acestea nu reprezintă o soluție accesibilă tuturor.
Punțile dentare
O punte fixă acoperă spațiul dintre unul sau mai mulți dinți lipsă. Procesul de implementare al unei punți fixe implică, de obicei, mai multe vizite la cabinetul stomatologic, deoarece procesul de plasare a implantului, de personalizare a punții și de plasare a punții în locul dinților lipsă necesită un timp mai îndelungat. O punte dentară reprezintă o lucrare protetică fixă utilizată pentru restaurarea dinților lipsă sau pentru remodelarea dinților afectați. Puntea dentară este formată din minim 3 dinți (sau implanturi) sau mai multe elemente care utilizează dinții vecini spațiului edentat. Realizarea acestei punți se face prin șlefuirea și devitalizarea dinților vecini spațiului edentat, precum și scoaterea nervului prin intermediul unui tratament de canal. Odată ce puntea este în poziție, o punte dentară fixă arată, se simte și funcționează ca dinții naturali, nu necesită îndepărtarea pentru curățare și este, de obicei, mult mai rentabilă decât un implant dentar.
Proteze fixe pe implanturi
Protezele fixe pe implanturi se ancorează în osul maxilarului sau al mandibulei. Pentru fixare sunt introduse mai întâi rădăcinile din titan. Din momentul în care a fost plasat implantul, este necesară o perioadă de aproximativ 2 – 6 luni (de la caz la caz) pentru ca celulele osoase să fuzioneze perfect cu rădăcina de titan sau alte materiale biocompatibile. Coroanele din ceramică sunt apoi fixate pe implant cu ajutorul unui bont protetic. Rezultatul final arată absolut natural.
Proteză parțială detașabilă
Proteza parțială detașabilă arată și funcționează normal, însă este mult mai puțin durabilă decât un implant dentar sau o punte și poate deveni inconfortabilă atunci când este purtată pentru o perioadă îndelungată de timp dar, de obicei, sunt cea mai puțin costisitoare opțiune de înlocuire a dinților disponibilă în acest moment pe piață și sunt ușor de reparat în cazul în care apare vreo deteriorare.
Proteză completă detașabilă
În funcție de câți dinți aveți în prezent, protezele dentare complete detașabile pot fi destul de invazive și pot necesita mai multe vizite la medicul stomatolog. Spre deosebire de o proteză parțială detașabilă, în care este înlocuită doar o secțiune a dinților lipsă, o proteză completă detașabilă este utilizată pentru a înlocui majoritatea dinților, dacă nu chiar - toți. În timp ce o proteză completă detașabilă este atât estetică, cât și funcțională, aceasta poate fi inconfortabilă și nu trebuie purtată 24 de ore pe zi.
Dacă sunteți în căutarea unei modalități de a înlocui dinții lipsă, asigurați-vă că vă consultați medicul stomatolog înainte de a lua decizia finală. Discutarea opțiunilor cu un profesionist este singura modalitate de a vă asigura că obțineți tratamentul specific de care aveți nevoie.