Eroziunea dentară la adolescenți

Vârsta adolescenței poate fi o perioadă dificilă atât pentru adulții în formare cât și pentru părinți. Lipsa unei igiene orale corecte, o alimentație greșită și adoptarea de obiceiuri nesănătoase pot construi mediul propice apariției cariilor și a altor probleme dentare care pot să facă diferența în viața de adult. Menținerea unei danturi sănătoase este mult mai simplă decât tratarea problemelor dentare ulterior în viață.

Eroziunea dentară apare din cauza mineralizării scăzute, a acidității salivare, a producției scăzute de salivă, a periajul excesiv, a tulburărilor emoționale severe sau a exercițiilor fizice intense. În cazul adolescenților, presiunea excesivă asupra smalțului determină uzarea dinților într-un ritm mai alert, de aceea, această afecțiune trebuie luată în considerare de la primele simptome:

  •        Sensibilitate dentară (ca urmare a consumului de anumire alimente, la diferite temperaturi)

  •        Îngălbenire și decolorare (cauzate de o expunere mai mare a dentinei)

  •        Apariția de fisuri și ciobiri – marginile dinților devin mai aspre, neregulate

O dantură neîngrijită te poate evidenția într-un mod neplăcut și te poate pune într-o lumină proastă, de aceea este important să acordăm mare atenție sfaturilor specialiștilor:

Adolescenții sunt afectați cu precădere de eroziunea dentară cauzată de aportul mare de acizi din alimentație. Efectele acestei afecțiuni asupra smalțului se poate vedea în până la 5 zile. Dentina devine expusă iar dinții pot părea decolorați și devin sensibili. De fiecare dată când consumăm ceva care conține zahăr sau amidon, bacteriile existente în mod normal în cavitatea orală produc acizi care atacă smalțul dinților. Acest lucru se amplifică atunci când consumăm băuturi carbogazoase. Se recomandă limitarea consumului de alimente și băuturi acide și înlocuirea lor cu apă plată, lapte sau variante de ceaiuri fără zahăr. În cazul gustărilor, există alimente sănătoase precum nucile, brânza, iaurturile simple, fructele și legumele crude care pot înlocui cu succes nevoia de zahăr a adolescenților. Medicii stomatologi mai recomandă, dacă este posibil, ca periajul dentar să se facă la minim jumătate de oră de la consumul alimentelor și băuturilor acide.

Erodarea smalțului dinților în rândul adolescenților este influențată de asemenea de o serie de tulburări grave precum bulimia sau anorexia care necesită tratarea în alte ramuri ale medicinei. Gura uscată și respirația urât-mirositoare sunt simptome asociate. În cazul vărsăturilor, acidul stomacal lezează structurile dentare, modificându-le culoarea, forma și dimensiunea. Aceste tulburări alimentare pot pune viața în pericol dacă nu sunt supravegheate îndeaproape de un medic specializat.

Alte obiceiuri nesănătoase care cresc riscul de eroziune dentară:

  • Fumatul, principala cauză a respirației urât mirositoare, a colorării și pierderii dinților, precum și a apariției bolilor gingivale sau, mai grav, a cancerului oral.

  • Consumul de alcool crește riscul de carii și eroziune dentară

  • Consumul de droguri, care crește riscul eroziunii dentare, a apariției cariilor, boli ale gingiilor și respirație urât-mirositoare, precum și apariția bruxismului, care poate avea ca efect (printre altele) dureri de cap și de urechi severe.

Trebuie luați de asemenea în considerare și factorii psihologici cu care se poate confrunta un adolescent și care pot crea mediul propice pentru eroziunea dentară: problemele familiale, problemele de personalitate, bullying-ul, stima de sine scăzută, tensiunea emoțională, anxietatea, depresia, tulburările neurocomportamentale sau stress-ul.  

Vă recomandăm să vă programați la un consult stomatologic în cadrul uneia dintre clinicile Tia Dent pentru a identifica cauzele apariției eroziunii dentare și pentru stabilirea celui mai bun tratament pentru corectarea acesteia încă de la vârsta adolescenței.

Previous
Previous

Ce este gangrena și cum se tratează

Next
Next

Cum ne îngrijim dinții în vacanță