Efectele utilizării bicarbonatului de sodiu asupra danturii

Găsim pe internet o mulțime de ”remedii” de făcut acasă, în special pentru albirea dinților. Cele mai frecvente soluții ”ieftine” și ”pentru orice buzunar” includ pulberea de bicarbonat de sodiu, despre care se crede că ar albi dinții și ar reduce efectele bacteriilor la nivelul gingiei. Din păcate, multe dintre aceste remedii de pe internet nu au fundament științific, de aceea e mai bine să folosiți produse create de profesioniști. Înainte de a folosi remedii sau tratamente/produse de albire, vă recomandăm să consultați un medic stomatolog care vă poate ajuta nu numai cu o expertiză științifică, dar și cu una sigură și eficientă.

Bicarbonatul de sodiu este un tip de sare abrazivă (cu formula chimică NaHCO3) care se găsește în orice gospodărie. Printre cele mai mai cunoscute beneficii ale bicarbonatului de sodiu este acela de a înlătura petele atunci când se freacă de stratul exterior dur al dinților, de aceea, în prezent, îl găsim în multe rețete de pastă de dinți. Atenție: bicarbonatul de sodiu nu este aceeași substanță ca și praful de copt (care conține în plus acizi și amidon, substanțe folosite pentru gătit).

Printre cele mai comune utilizări ale bicarbonatului se numără:

  • tratarea arsurilor la stomac prin neutralizarea acidului gastric

  • calmează aftele bucale

  • îmbunătățește performanța exercițiilor fizice, având un pH ridicat care ajută la întârzierea oboselii

  • ameliorează mâncărimea pielii și arsurile solare

  • încetinește progresia bolilor renale cronice

  • neutralizează mirosurile din frigider

  • împrospătează aerul

  • curăță fructele și legumele

  • efect erbicid: elimină buruienile

Bicarbonatul de sodiu este mai puțin abraziv decât alte alternative și are o duritate similară cu dentina însă nu va ajuta la înlăturarea petelor profunde. Pasta de dinți care conține bicarbonat de sodiu poate ajuta la înlăturarea petelor superficiale de cafea și tutun într-un interval de până la 6 săptămâni. Pe piață mai există și variante de apă de gură

Folosirea ca atare a acestei substanțe poate duce rapid la supradozare, lucru care poate duce chiar, în cele mai grave cazuri, la decesul celui care utilizează în mod constant această pulbere. Bicarbonatul de sodiu însă nu trebuie inclus în igiena orală zilnică, pentru a evita riscuri de natură medicală precum retenția de apă, umflarea feței, modificarea pH-ului sangvin, hipertensiunea arterială, vasodilatația cerebrală sau chiar edemul cerebral.

În ceea ce presupune albirea dinților, folosirea zilnică a bicarbonatului de sodiu poate produce răni ale gingiilor, care, odată deschise, pot să genereze infecții, afte sau gingivite, până la declanșarea bolilor parodontale. Excesul de bicarbonat de sodiu poate duce la apariția cariilor, respectiv la pierderea dintelui.

Bicarbonatul de sodiu poate ajuta la albirea dinților însă nu este suficient pentru a preveni cariile, afecțiunile gingivale sau alte probleme dentare. Bicarbonatul de sodiu nu poate fi folosit ca și substitut în rutina dentară, cu o completare. Astfel, sunt recomandate următoarele:

·      Alegeți să folosiți o pastă de dinți sau apă de gură care conține atât bicarbonat de sodiu cât și fluor pentru a ajuta la protejarea dinților.

·      Periați-vă dinții în fiecare zi, dimineața și seara, timp de cel puțin două minute, folosind mișcări blânde, pentru a nu răni dinții sau gingiile. Folosiți ața dentară măcar o dată pe zi pentru a înlătura resturile alimentare și tartrul dintre dinți.

·      Încercați să mențineți un regim alimentar echilibrat și sănătos, fără alimente dulci sau acide. Încercați pe cât posibil să evitați fumatul și produsele care conțin tutun.

·      Vizitați cabinetul stomatologul la fiecare 6 luni pentru un consult, respectiv pentru tratarea sau stoparea unor probleme de natură dentară care pot să afecteze, mai târziu, sănătatea orală.

Previous
Previous

Fracturile dentare – tipuri, simptome și tratamente

Next
Next

Forme ale periodontitei