Forme ale periodontitei
Periodontita apare sub forma unui proces inflamator la vârful rădăcinii dintelui. Această inflamație este o reacție a organismului în urma unei complicații a cariei dentare netratate la timp. În lipsa unui tratament, microbii și bacteriile din placa bacteriană coboară în canalul radicular până în apex și afectează nervul, provocând inflamația țesuturilor și a ligamentelor care înconjoară rădăcina dintelui.
În funcție de sursa de infecție și de stadiul de dezvoltare a periodontitei, se cunosc mai multe forme.
În funcție de stadiul de dezvoltare, există 2 forme de periodontită: acută și cronică.
După sursa de infecție, periodontitele acute se pot clasifica în:
· Periodontite apicale (care se dezvoltă la baza rădăcinii dintelui din cauza netratării corecte a pulpitei)
Care se dezvoltă în două forme:
- Seroasă (se manifestă prin durere persistentă și necesită un tratament endodontic)
- Purulentă (se manifestă prin durere persistentă însoțită de abces, edem, inflamație a gingiei, febră și stare de rău. Necesită drenarea puroiului abcesului, tratament endodontic și tratament medicamentos cu antibiotice)
· Periodontite marginale (care apar ca urmare a unor traumatisme – lovituri sau căzături – și care se dezvoltă lângă gingie.
Periodontitele cronice apar în 3 forme:
· Peridontita fibroasă (cu o dimensiune de până la 3mm, necesită tratament endodontic)
· Peridontita de granulare (granulom apical sau granulom dentar, cu dimensiuni până la 5 mm, cu formă rotundă sau ovală – apexul este în contact cu granulomul sau chiar în interiorul lui. Necesită un tratament endodontic, chiuretaj deschis pentru curățare și amputația radiculară)
· Peridontita granulomatoasă numită și chistică (chist apical, chist dentar, cu o dimensiune mai mare de 5mm, cu o formă rotundă sau ovală și apexul rezorbat. Necesită tratament endodontic, amputație radiculară, rezecție apicală cu cistectomie și extracție).
În lipsa simptomelor clare, periodontita cronică este greu de sesizat. Acest dinte poate prezenta culoare diferită, iar pacientul poate să își amintească că în trecut obișnuia să doară. Poate fi identificată doar cu ajutorul tomografiei 3D, a radiografiilor retroalveolare și a radiografiilor panoramice.
Pentru menținerea unei sănătăți orale optime este recomandată vizita la cabinetul stomatologic pentru consult de rutină de cel puțin 2 ori pe an. Comunicarea deschisă și onestă cu medicul stomatolog poate evita complicațiile dentare și poate prelungi integritatea dinților noștri.