Rolul și importanța radiografiilor în stomatologie

cover blog.jpg
 

Adesea, ne confruntăm cu probleme dentare ce nu pot fi observate cu ochiul liber. Deși nu sunt vizibile, ele își fac simțită prezența prin disconfort și durere. Din acest motiv, medicul stomatolog, în urma discuției pe care o poartă cu pacientul și după realizarea unui examen clinic,decide dacă este necesară utilizarea radiografiei. Aceasta va oferi o imagine cât mai corectă și completă asupra afecțiunii și va orienta medicul spre diagnosticul și tratamentul potrivit.

La clinica noastră poți beneficia de servicii de radiografie complexe, indiferent că ești pacientul nostru sau ne întâlnești pentru prima oară, ce se pliază nevoilor și cerințelor tale.

1.      Ce reprezintă radiografia dentară?

Radiografia dentară este o imagine plană a danturii, maxilelor, a oaselor și a țesuturilor moi care este realizată cu ajutorul razelor X sau în urma unei scanări digitale. Imaginea obținută pune în lumină acele probleme dentare ce nu pot fi observate printr-un simplu examen clinic. Astfel, se determină cu exactitate prezența și profunzimea cariilor - acestea pot părea superficiale la suprafață, însă pot afecta nervul determinând sensibilitate dentară și durere, a infecțiilor dentare care netratate la timp pot pune în pericol sănătatea pacientului, a pungilor paradontale, a fracturilor sau a chisturilor și nu numai. În funcție de informațiile obținute se ia o decizie potrivită cu privire la intervenția și tratamentul necesar.

2.      Rolul și importanța radiografiilor

            Însemnătatea radiografiilor derivă din vasta aplicabilitate pe care o au în numeroase domenii ale medicinei stomatologice. Acestea se pot folosi atunci când dorim să evaluăm starea de sănătate dentară a unui pacient nou. Se folosește ca metodă de stabilire a unui diagnostic sigur dar și ca măsură de profilaxie – prin intermediul radiografiilor putem monitoriza cu atenție starea ta de sănătate și putem preveni apariția anumitor afecțiuni, cât și a complicațiilor ce pot apare dacă nu sunt depistate și întreprinse măsuri cât mai devreme. Deoarece nu este o procedură dureroasă se poate folosi și în cazul copiilor, acolo unde este necesar, pentru a putea vizualiza creșterea dinților definitivi.

Se utilizează înaintea oricărui tratament ortodontic în vederea alcătuirii unui plan cât mai detaliat, în tratamentele endodontice – pentru a elimina apariția complicațiilor sau a reinfecțiilor, înainte de orice intervenție chirurgicalăși în urma finalizării acestora pentru a putea evalua vindecarea.

Astfel, radiografiile dentare reprezintă un instrument indispensabil în medicina dentară ajutând deopotrivă medicul stomatolog, cât și pacientul, în așa fel încât, împreună reușim să îți redăm confortul, starea de bine și încrederea de a zâmbi.

Previous
Previous

Ortopantomografia – radiografia panoramică digitală

Next
Next

Indicațiile și avantajele tehnicilor A-PRF și I-PRF