Ortopantomografia – radiografia panoramică digitală

 

Din grijă pentru tine și pentru toți cei care ne-au ales și continuă să o facă, am decis să acordăm mai mult timp explicării pe îndelete a unor noțiuni ce țin de radiografii. În cabinetul nostru le folosim destul de des deoarece ne sunt necesare înaintea intervențiilor ce sunt mai laborioase, când ne dorim să punem un diagnostic cât mai precis și nu numai. Astăzi, am abordat tema radiografiilor panoramice digitale, dorindu-ne să facem acest subiect cât mai accesibil.

Ortopantomografia (OPG) este o reprezentare radiologică panoramică a cavității bucale. Aceasta oferă specialistului o imagine de ansamblu ce cuprinde ambele arcade dentare și raportul dinților cu regiuni anatomice învecinate – sinusuri maxilare, canale mandibulare. Prin intermediul acestui tip de radiografie sunt relevate informații care nu pot fi observate în timpul examenului clinic – poziția dinților neerupți (molarii de minte), dinți incluși, rădăcinile acestora, diferite leziuni inflamatorii, articulațiile temporo-mandibulare și chiar posibile fracturi osoase maxilare sau mandibulare.

Din aceste motive, medicul dentist poate să recomande realizarea unei ortopantomagrafii înainte de începerea unui tratament, în timpul desfășurării, cât și la final – pentru evaluarea rezultatelor.

Desfășurarea procedurii este simplă, rapidă și nu implică disconfort pentru pacient. Înainte de realizarea oricărui tip de radiografii este necesar să informezi medicul specialist cu privire la existența unei sarcini deoarece în ciuda protejării cu un șorț de plumb în timpul expunerii și chiar dacă doza de radiații este mică, nu este recomandabil să efectuezi proceduri de acest fel.

Înainte de poziționarea la aparatul OPG, va trebuie să înlături orice obiect metalic din regiunea capului sau a gâtului, iar în timpul procedurii vei fi protejat cu ajutorul unui șorț de plumb și va trebui să stai nemișcat, astfel încât imaginea obținută să fie cât mai clară. Mâinile le vei poziționa pe mânerele aparatului, iar cu dinții vei mușca de o piesă bucală sterilă care are scopul aducerii arcadelor dentare în același plan.Durata expunerii este scurtă, la fel și eliberarea rezultatelor. În ceea ce privește doza de radiații, expunerea este minimă respectând principiul A.L.A.R.A (as low as reasonably achievable) – adică se folosește cea mai mică doză posibilă care să ne poată ajuta să punem un diagnostic corect.

Realizarea ortopantomografiilor este indicată în numeroase specialități dentare. Se recomandă în pedodonție – pentru monitorizarea erupțiilor dentare, în ortodonție – pentru sesizarea dinților incluși, supranumerari, a asimetriilor, a tulburărilor de dezvoltare și de ocluzie, în implantologie – de la începutul procesului și pentru evaluarea acestuia în timp, în chirurgia maxilo-facială și protetică.

Pacienților noștri dorim să le oferim servicii moderne și complete de radiografie. Din acest motiv, la clinica noastră beneficiezi de aparatură de ultimă generație care ne ajută pe noi să avem grijă de sănătatea ta și de tine.

 

 

 

Previous
Previous

Radiografia retroalveolară digitală

Next
Next

Rolul și importanța radiografiilor în stomatologie