Leziunile carioase

Tiadent.Cariile.jpg

Sunt printre cele mai frecvente și răspândite afecțiuni atât la copii, cât și la adulți, iar lipsa tratamentului sau tratatrea incompletă a acestora pot fi factori favorizanți în apariția unor probleme mult mai grave ce necesită o terapie de lungă durată.

Astăzi, ne-am propus să discutăm despre cariile dentare – ce sunt acestea, de ce apar, de ce este importantă tratarea lor încă din stadii incipiente, felul în care problemele dentare pot influența într-un mod negativ sănătatea generală a organismului și cum prevenția joacă un rol de bază în tot acest proces.

Cariile dentare reprezintă distrugerea smalțului – țesutului dur al dinților, iar apariția lor este determinată de anumiți factori – prezența plăcii bacteriene care este favorizată de consumul de alimente sau băuturi dulci și persistența lor. Leziunile carioase sunt cauzate de placa bacteriană ce descompune zaharurile în acizi, atacând dintele. Alături de zaharuri, mâncărurile bogate în carbohidrați, cât și băuturile acidulate sunt implicate în producerea plăcii bacteriene.

Printre factorii de risc pentru apariția cariilor dentare amintim: locația dinților – degradarea apare mai des la dinții din spate, la nivelul molarilor și premolarilor care oferă o suprafață mai mare în care se pot aduna particule de hrană, periajul incorect, vârsta, lipsa fluorului, consumul de cafea, a anumitor alimente și băuturi. De asemenea, amânarea vizitei la medicul stomatolog și nerealizarea unor controale periodice prin care pot fi monotorizate și observate aceste probleme încâ de la început.

De multe ori, pacientul se prezintă la medicul stomatolog atunci când încep să apară sensibilitatea dentară, durerea și disconfortul. Acestea sunt semne care indică faptul că procesul a avansat, afectând nervul. Lăsate netratate, cariile evoluează, distrug smalțul dintelui ajungând la pulpa dentară și la nervi, cauzând distrugerea nervului, sau în cazurimai complexe ducând chiar la pierderea dintelui.

Există mai multe tratamente ce pot fi aplicate, însă acestea depind de gravitatea afecțiunii. În urma discuțiilor pe care le purtăm cu tine și a controlului pe care îl realizăm pentru a putea determina întinderea și profunzimea procesului, se poate opta pentru: tratamente cu fluor, obturație coroane sau de canal.

Atunci când pacientul înțelege importanța prevenției afecțiunilor dentare și se prezintă la medicul stomatolog pentru realizarea controalelor periodice, aceste probleme pot fi prevenite sau tratate cu ușurință. Însă, cu cât amâni mai mult vizita la dentist, cu atât scad șansele ca dintele afectat să poată să fie salvat.

Te așteptăm la clinica Tia Dent, loc în care specialiștii noștri își dau silinița să îți redea confortul și sănătatea dinților tăi.

Previous
Previous

Protezele dentare mobile

Next
Next

Ortodonția fixă