Lupele de magnificație – caracteristici și importanță

         Numeroase manopere pe care medicii stomatologi le realizează sunt complicate și necesită instrumente speciale, moderne, care să asigure buna desfășurare a operației efectuate. Printre aceste „unelte” prețioase se numără și lupa de magnificație – un element esențial în mărirea acuității vizuale. Astăzi ne-am propus să vă împărtășim cele mai importante aspecte ale acestui valoros instrument.

La ce ne referim când spunem lupe de magnificație ?

         Lupele dentare sunt dispozitive optice, de magnificaţie, simple, folosite pentru a vedea detalii mici, mai îndeaproape. Acestea sunt binoculare şi, de obicei iau forma unei perechi de ochelari la care sunt ataşate dispozitive de magnificaţie, permițând astfel doctorului stomatolog să-și folosească ambele mâini în timpul procedurilor efectuate. 

Beneficiile utilizării lupelor dentare:

Câmpul vizual este mărit în mod semnificativ, oferind detalii mult mai amănunțite, greu accesibile ochiului uman, deci facilitând accesul la o imagine îmbunătățită asupra zonei unde trebuie efectuat actul operator.

Cu toate că scopul principal al acestor dispozitive este cel de a mări imaginea percepută şi de a oferi un acces vizual mai bun, trebuie accentuat aportul lor în ceea ce priveşte ergonomia. Datorită distanţei de lucru preconfigurată a lupelor dentare, purtarea lupelor de magnificaţie impune o postură corectă, ergonomică, diminuând astfel riscul medicilor stomatologi de a suferi de dureri de spate și gât cu caracter cronic.

Câte tipuri de lupe dentare există ?

         Modul în care dispozitivele de magnificaţie sunt ataşate la ochelari împart lupele dentare în 2 categorii:

  •             Lupe “flip-type”, dispozitivele de magnificaţie sunt prinse de rama ochelarilor printr-un sistem articulat ce permite îndepărtarea lupelor din câmpul vizual şi le menţine la distanţă de sticla ochelarilor. Sunt mai ieftine ca preț, iar unghiul declin de privire poate fi ajustat, dar sunt mai grele datorită sistemului de prindere la ochelari iar câmpul vizual mai restrâns (sunt mai depărtate de ochi)

  •             Lupe “trough the lens”: dispozitivele de magnificaţie sunt lipite direct de sticla ochelarilor, deci câmpul vizual este mai mare ( sunt mai aproape de ochi). Însă sunt special adaptate individual pentru distanţă inter-pupilară şi distanţă de lucru, ceea ce le face mai scumpe şi mai greu de găsit.

Cât de mult pot mări imaginea lupele dentare?

         Gradul de mărire a lupelor folosite în stomatologie poate varia între 2X şi 8X. Din experienţa împărtăşită a partenerilor noştri reiese că cele mai folosite lupe sunt de 3.5 X – 420 mm ( distanţa de focalizare) dar preferinţele variază şi în funcţie de natura actului operator, de exemplu, în endodonţie sunt preferate cele cu un grad de magnificatie mai ridicat. 

          Am observat, așadar, că, prin caracteristicile și funcțiile pe care le au, lupele de magnificație sunt cu adevărat utile în mărirea acuității vizuale, favorizând condițiile optime pentru efectuarea unui act operator de detaliu.

Previous
Previous

Molarul de minte inclus – o reală problemă pentru sănătatea orală

Next
Next

Top 12 alimente și băuturi care ne pătează dinții